Ястреб падна в двора на затвора, пострада надзирател

Защитената птица е в добро състояние, но не може да лети

Новини
15:49 - 05 Август 2020
2297
Ястреб падна в двора на затвора, пострада надзирател

Ястреб пострада при опит да хване гълъб в двора на затворническото общежитие над Смолян. Птицата паднала на земята без възможност да се движи и служител на затвора я пазил, докато дойде помощ, съобщи „Марица”. 

„Не можеше да лети, намерихме кашон да го сложим вътре, защото една котка се опитваше да го изяде”, разказа служител на затвора. Ястребът обаче го накълвал по ръката.

Надзирателите подали сигнал за ястреба в РИОСВ – Смолян. Експертите на инспекцията установяват, че е от вида Малкия ястреб (Accipiter nisus) и я изпращат на лечение. „При първоначален оглед не са открити видими външни наранявания. Птицата е намерена от служител на общежитието във видимо добро жизнено състояние, но без възможност да лети. Тя беше изпратена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора”, посочиха от екоинспекцията.

Малкият ястреб (Accipiter nisus) е защитен вид. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5000 лева.