Явор Гечев: Няма опасност, която да налага вдигането на фитосанитарния контрол

Новини
18:16 - 08 Юни 2023
2325
Явор Гечев: Няма опасност, която да налага вдигането на фитосанитарния контрол

Няма опасност, която да налага вдигането на фитосанитарния контрол. Ако държавата установи, че има опасност, може да го вдигне. Последната седмица пуснахме три нови трасета за фитосанитарен контрол. Не е необходимо към момента да се събират такси, две институции са го установили. Ако е за пълненето на бюджета, да го направят сега. Това каза за "Денят на живо" бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

По думите му самият той е оставил няколко договора, за които е имал съмнения, неподписани. "Нямам съвсем никакви притеснения. Ще дам един съвет - докато се улисват в проверки, да не забравят текущата работа. В служебния кабинет вършехме работа, не сме се ръководили от популизъм. Овладяхме цените, инфлацията на храните за пръв път този месец е под 10%", заяви той. 

Според него със зърното и слънчогледа ще продължаваме да имаме проблеми. "Новата реколта е на прага ни. Европа трябва да е по-гъвкава. Трябва да има гаранционни фондове, която да предполага, че зърното ще бъде плащано след 3-4 месеца. Забраната за внос свърши първоначалната си работа, но не е достатъчно. Европа е длъжник на България, служебният кабинет водеше проевропейска политика. Загубите са толкова големи, че няколко милиона няма да свършат работа. Първият транш от 15 млн. дойде, готови сме да ги раздадем. Ние сме голям вносител на слънчоглед, не само цената е проблем, а, че има и стока за милиарди, която няма как да бъде реализирана. Хлябът не е поскъпнал", коментира Гечев.