Яжте често банан срещу подуване на стомаха

Сладките плодове намаляват храносмилателния дискомфорт

Здраве
16:05 - 05 Декември 2023
2832
Яжте често банан срещу подуване на стомаха

Според диетолога Лиза Ричардс бананите са идеален и в същото време прост продукт за закуска, който подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, съобщава изданието ZOZH.news с позоваване на портала She Finds.

Както обяснява д-р Ричардс, тези плодове са с ниско съдържание на FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли), което намалява храносмилателния дискомфорт и газовете при хора с чувствителен стомах, пише zdrave.to.

Високото съдържание на фибри помага за подобряване на храносмилането, намалява подуването на корема и насърчава усещането за ситост,

което ви прави по-малко вероятно да преядете по-късно през деня.

„Бананите са отличен източник на диетични фибри, които могат да помогнат за поддържане на редовни движения на червата и предотвратяване на запека, който често причинява подуване на корема“, каза диетологът.

Освен това, според лекаря, калият, който се съдържа в бананите, също помага за намаляване на образуването на газове. Този минерал, обясни тя, помага за регулиране на нивата на натрий в тялото, като потенциално намалява задържането на вода и подуването.

„Освен това, витамин В6 в бананите поддържа цялостното здраве на храносмилането, а витамин В6 е важен за нормалната мозъчна функция и производството на червени кръвни клетки“, каза Ричардс.