Йоханис: Принудителна к арантина за над 65-годишните? Налудничаво!

"Живеем в свободно общество, недопустими са тоталитарни мерки", заяви румънският президент

Новини
17:21 - 21 Април 2020
2942
Йоханис: Принудителна карантина за над 65-годишните? Налудничаво!

Румънският президент Клаус Йоханис реагира остро на идеята на директора на Националния институт за инфекциозни болести в Букурещ - Адриан Стрейну-Черчел, за карантина на хората над 65-годишна възраст за три месеца, предаде телевизия Диджи24.

"Появи се една идея, която предизвика много безпокойства. В един план някой предлага налудничавата идея лицата над 65 години да бъдат поставени под карантина. Такова нещо няма да се случи, недопустимо е! Живеем в свободно общество и в никакъв случай няма да предложим подобни тоталитарни мерки. Бъдете спокойни, никой няма да дойде де ви вземе от вкъщи и да ви постави под карантина (...) Никой няма да предприема нехуманни мерки, които дори не трябва да бъдат обсъждани в едно общество от 21 век", подчерта държавният глава, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че "паниката е последното нещо от което имаме нужда", и добави, че в този период всички трябва да бъдат отговорни, включително представителите на различните научни институти.

Проект на д-р Адриан Стрейну-Черчел, който предлага изолирането у дома на лицата над 65 години за три месеца отсега нататък и дори задължителното отделяне на възрастните хора от семействата им, който предизвика вълна от негативни реакции сред обществото, беше категорично отхвърлен от правителството вчера, отбелязва Диджи24.