Йордан Цонев: ДДС за книгите и детските стоки да се намали за постоянно

В търговията с горива има класически олигопол, заяви депутатът

Новини
21:32 - 29 Май 2020
1898
Йордан Цонев: ДДС за книгите и детските стоки да се намали за постоянно

Диференциацията на ДДС не е табу, въпреки че България не може да си позволи голямо разнообразие като Германия. Нямаме техните заплати и компании, коментира зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев в  „Панорама“ на БНТ.

Депутатът е категоричен, че ниското ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси, детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска, заяви още Цонев.

Плоският данък обаче не трябва да се променя към скала на облагане, бе позицията на зам-шефа на ДПС. В България нямаме заплати като в Германия, за да може личният данък да пълни хазната, нямаме големи корпорации, чиито данъци да са достатъчни за диференцирано ДДС, обясни той. Колкото и диференцирана да е ставката на данъка върху доходите, толкова по-малко хора ще има да я плащат, каза той.

В търговията с горива има класически олигопол и на контролните органи им е трудно да предотвратят картелно споразумение. Създаването на държавна петролна компания може да изправи този модел, но държавната компания трябва да действа пазарно, заяви Цонев по повод предложението на правителството за създаване на държавни бензиностанции.

Икономическата криза след COVID-19 още не е започнала, първите данни ще дойдат в началото на юли и тогава ще видим кои сектори са засегнати, каза още Цонев, който е и председател на парламентарната комисия за контрол на средствата платени заради коронавируса.

Цонев коментира и свободата на словото, като уточни, че за него тя не може да бъде институционална, а би трявало да е личен въпрос за всеки, който сам преценява кога да замълчи.