Йордан Цонев: Изкопахме огромни окопи между политическите сили

Как да обясним на хората, че блокираме най-важната институция?, пита депутатът от ДПС

Новини
10:57 - 21 Октомври 2022
1580
Йордан Цонев: Изкопахме огромни окопи между политическите сили

Очевидно днес тази идея кандидатите да вземем отношение е добра, за да се опитаме да направим крачка към отпушването на този институционален блокаж. Аз нямам притеснения от това къде би дошла подкрепа и ще припомня на г-н Вигенин че той беше четири години външен министър на България с мандата на ДПС. Няма нищо страшно. Така предложението на "Движението" за председател на НС Йордан Цонев се обърна към колегите си в пленарната зала.

Приех номинацията на моята група в тази тежка ситуация, защото идеята на ПГ на ДПС беше в много острата конфронтация на първите две политически сили третата да поеме отговорността.

Ние имами две условия: първото е кандидатът да знае, че пръв между равни не значи да им е шеф, и че равни значи равни.

Тук в тези два дни имах възможност да говоря с много приятели, журналисти и съмишленици. Всички питаха какво следва и защо парламентът е изпаднал в тази ситуация. Вижте, толкова са големи окопите, които изкопахме помежду си политическите сили, че за първи път от 32 години ние имаме институционален блокаж. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на конституцията дори не са помислили за тази ситуация.

Изборът на председател на НС трябва да е надполитически. А ние го превърнахме в най-политическия. Не можем да изберем един от 240 достойни хора.

Смятат ни за луди. Не само че не ни разбират, ами и смятат за луди. Защото няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция.

По тази причина, съзнавайки колко е сериозна ситуацията, аз приех тази номинация.

Важна е институията, защото без нея няма държава. Затова ви призовавам наистина да помислим и да направим още една крачка.

На дълъг път се тръгва с малка крачка. Нека днес и утре да направим по още една малка крачка, защото България я чака дълъг път.