Йордан Цонев: На България се пречи да има редовен кабинет

В политиката и в правния мир няма вакуум, когато 4 парламента поред не могат да излъчат или излъчват нестабилни мнозинства, заяви зам.-председателят на ДПС

Новини
22:38 - 30 Ноември 2022
5177
Йордан Цонев: На България се пречи да има редовен кабинет

На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни “евроатлантици” заблуждават чуждестранните ни партньори. А техните “говорещи глави” - анализаторите им по “завладените” медии, създават обществената нагласа, че такова управление не може да се случи.

Това обясни зам.-председателят на парламента и на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по декларацията на “Промяната”, с която се искаше Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе бюджет.

“Анализаторите ни внушават, че не може (б.р. - да се излъчи кабинет), защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство. Искам да се обърна към нашите евроатлантически партньори - ние разбираме, че никой не ни помага в това. Пречи се България да има истинска стабилност, политическа, икономическа, всякаква”, заяви Цонев от трибуната, като предварително направи уговорката, че ще е директен, а няма да си служи с Езопов език.

“В политиката и в правния мир няма вакуум, когато 4 парламента поред не могат да излъчат или излъчват нестабилни мнозинства. Българският народ казва кой с кого може да се коалира, казва, че всеки от нас с всеки може, затова ни е пратил тук”, разчете той вота на българите. Почти всички избиратели искали парламентарните сили да спрат да се карат, да намерят общ език, да спрат да ги занимават с избори и да има кабинет.

Цонев обвини ПП и ДБ, че не се опитват да водят истински разговори за кабинет. “Двете партии не правите това, което казвате. Твърдя, че няма разговори заради обществената среда, която се създава от медии и набутаните там говорещи глави и анализатори”, продължи той. И посочи, че общественото мнение се формира “под диктата на телевизии, на кръга “Капитал” и 20 говорещи глави”, които още преди да са били ясни резултатите от изборите, започнали да обясняват как не може да стане правителство.

Цонев напомни, че при приемането на предния бюджет и последвалата му актуализация повечето предложения са изработени от опозицията - значи консенсус може да се намери, макар и трудно. Даде пример и с конституционното мнозинство, което реално имат в това Народно събрание партиите, изповядващи евроатлантическите ценности.

Декларацията, предложена от “Промяната”, отново ги противопостави с ГЕРБ и ДПС. Парламентът трябва да каже публично, че служебният кабинет нарушава закона с отказа си да внесе бюджет, подкрепи я съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. И напомни, че дясната коалиция иска конституционни промени за премахването на институцията служебно правителство.

А лидерката на БСП Корнелия Нинова отново атакува президента, че упражнявал еднолична власт. “Кое политическо мнозинство им възложи търгове за газ след 10 г.? Знаете ли колко неща се случват без политическо мнозинство? Подхвърлят ни се провокации и се хващате”, ядоса се тя на парламентарния дебат, който се изродил в обвинения, вместо да се вземе решение за размразяване на социалните плащания.

Опитът да се задължи МС със задна дата да внесе бюджет “ще се изучава във всички юридически и икономически факултети като злокобен пример за системен правен нихилизъм”, предупреди шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

След близо 5 часа скандали искането бе отхвърлено със 127 гласа, подкрепиха го само ПП, БСП и ДБ. Това обрича страната на несигурност и рискува влизането ни в еврозоната от 2024 г., коментира съпредседателят на ПП Асен Василев. И напомни, че по стария бюджет ще трябва да се работи до юли догодина, ако не се сформира редовен кабинет.