Йордан Цонев: За ДПС е добре да падне този кабинет, но ако има алтернатива

"Борисов се справя най-добре в острите фази на политическите кризи", отсъди зам.-шефът на Движението

Новини
22:11 - 17 Януари 2020
7011
Йордан Цонев: За ДПС е добре да падне този кабинет, но ако има алтернатива

"За нас е винаги добре да падне това правителство. Много пъти в това студио съм го казвал. Най-малко в него има националисти, те не са хомогенна част от самата коалиция и създават нестабилност". Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев в "Панорама".
 
Той коментира присъединяването на ДПС към вота на недоверие към правителството като добави, че смяна на властта ще има смисъл тогава, когато е ясна посоката.

Цонев коментира политическите кризи и отсъди, че в това управление те са дошли и от коалиционния партньор, и от недостатъчно стабилност. "Но  може би единственият сектор, за който мога да кажа, че нямаше криза през последните 6-7 години, това е финансовият сектор. Той се управлява консервативно, стабилно и както трябва.", каза зам.-шефът на Движението.

Йордан Цонев разграничи три фази на кризите - начална, остра, хронична. Началната фаза е т. нар. "предупредителна", когато има комплекс от симптоми, които показват, че след време ще има криза, поясни той.

В острата фаза на кризите премиерът Борисов се справя добре. Той се намесва там, когато кризата влезе в тази фаза, използва различни инструменти на властта и успява. Дори два пъти е използвал инструмента "оставка". Но успява да овладее кризата и да се справи в по-голямата си част, заключи Цонев.

Финансистът бе категоричен, че повечето политици най-трудно политиците се справят с кризите в началната фаза.