Йордан Иванов: БСП и "Възраждане" са в битка за любовта на Митрофанова

Нямам идея чия е идеята с тортите, призна зам.-председателят на ДСБ

Новини
21:40 - 21 Декември 2023
3993
Йордан Иванов: БСП и "Възраждане" са в битка за любовта на Митрофанова

"БСП си търсят политически повод, за да се "бият" с "Възраждане" кой обича повече руската посланичка Елена Митрофанова и кой брани повече МОЧА", заяви зам.- председателят на ДСБ Йордан Иванов.

Той коментира острата реакция, с която БСП отговори на тортите, украсени с отрязани елементи от Паметника на Съветската армия в София, които бяха част от двете коледни тържества на "Да, България" и ДСБ.

"Не зная чия е била идеята, не знам кой я е направил, наистина не мога да коментирам казуса", отговори той на въпрос дали тортата на партито на ДСБ е била недоразумение или лоша шега.

Формалният повод за позиция на БСП е, че се бият с "Възраждане" за любовта на Митрофанова, настоя депутатът.

Той добави, че тепърва ще се търси решение как ще се процедира с Паметника на съветската армия от тук насетне.

"Важно е да се знае: няма влязло в сила решение, че събарянето е незаконно. БСП и "Възраждане" бълват абсолютни лъжи. Няма такова влязло в сила решение". Според него обществен дебат трябва да реши къде да отиде паметника - дали в Музея на социалистическото изкуство или другаде.

На въпрос какво трябва да се случи с паметника на Альоша в Пловдив, Йорданов, който бе и областен управител там, подчерта, че първо трябва да има дискусия в партията и коалицията, защото това е политическо решение.

По-рано мнозинството в парламента прие договорите със строителни фирма да могат да се индексират при инфлация, от която съществено са увеличени цените на материали, стоки и услуги. Общото възможно увеличение е до 50% по основния договор. От ДСБ обаче гласуваха "въздържал се".

"След Нова година ще вкараме законопроект, с който тя да не съществува в този вид. Ще ги реформираме. Последните 6 месеца има дефлация на материалите. Не съм чул фирма да връща пари при дефлация, но държавата дава, което е несправедливо", мотивира се Йорданов.

От ДСБ са против идеята за индексация на ин хаус договори и са доволни, че в пленарна зала бе подкрепено неговото предложение индексациите в резултат на ценови инфлации да бъдат лимитирани до 50%.