Йордан Йовчев развълнува студенти в Благоевград

Двукратният световен шампион на земя и халки разказа за първите си стъпки в спорта на лекция

Новини
17:12 - 06 Ноември 2022
3103
Йордан Йовчев развълнува студенти в Благоевград

Олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина през 2004 година, двоен и двукратен световен шампион на земя и халки, а сега генерален секретар на БФ Гимнастика Йордан Йовчев изнесе открита лекция пред студентите и ръководителите на катедри в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, пише БНР.

Легендата в спортната ни гимнастика разказа за първите си стъпки в гимнастиката, за успехите, които е постигнал и за трудностите, които е срещал като състезател.

Участникът в шест олимпиади сподели, че успехите му до голяма степен се дължат на учителите, педагозите и треньорите, с които е работил през годините. Йовчев отбеляза, че образованието е изключително важно, че спортът и образованието трябва да вървят ръка за ръка. Той сподели, че се занимава с гимнастика от 7-годишен, а първите си стъпки в този спорт прави с треньора Иван Славчев в Пловдив.

Пловдивчанинът разказа за олимпиадата в Атина, когато несправедливо му бе отнет златният медал и бе връчен на представителя на домакините Димостенис Тамбакос. Йовчев сподели, че не крие лоши чувства към гръцкия спортист и отбеляза, че Тамбакос няма вина за случилото се.

Генералният секретар на БФ Гимнастика сподели, че през годините е намирал различен тип мотивации, търсил е формулата, която го кара да дава максимума от себе си и се е опитвал винаги да подобрява резултатите си. Той отбеляза, че неуспехите са част от играта и човек трябва да извлича поуки от тях. Според него усиленият труд и амбициите рано или късно дават резултати, а за да е успешен човек трябва да е постоянен и да показва максимума от себе си. Йордан Йовчев сподели, че е удовлетворен от постигнатото в професионален план.