Йорданка Белева грабна наградата "Йордан Радичков"

Служителката на НС е отличена за сборника си "Таралежите излизат през нощта"

Топ
23:30 - 23 Октомври 2022
1600
Йорданка Белева грабна наградата "Йордан Радичков"

Йорданка Белева е тазгодишният носител на Националната литературна награда "Йордан Радичков", съобщи на сайта си община Берковица, организатор на конкурса. Служителката на парламента е отличена за сборника си с разкази "Таралежите излизат през нощта".

"Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си "играе", както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг, казва председателят на журито Владимир Зарев, цитиран от "Дневник". 

Белева получава финансова премия в размер на 1500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов. Тя е автор е на стихосбирки, сборници с разкази, книги за деца. При първото издание на конкурса през 2020 г. Белева беше отличена със специалната награда за книгата й "Кедер".

За "Шекспир зад храстите" втора награда получава Светла Георгиева, а третата е за Радослав Бимбалов за сборника му "Млък".

С грамота и подарък е отличен и Красимир Димовски за книгата си "Момичето, което предсказваше миналото". Наградата "Дебют" е за Луиза Кадиян за сборника "Безупречен свидетел". Специалната награда "Свирепо настроение" получава Николай Табаков за своите "Р-р-разкази".

От следващата седмица книгите на отличените в конкурса ще обогатят фонда на градската библиотека "Йордан Радичков" в Берковица, уточняват от общината.

Това е третото издание на конкурса. Първият победител е Деян Енев, а миналата година беше отличена Елена Алексиева. На 24 октомври се навършват 93 години от рождението на Йордан Радичков.