Йорданова : Искаме независимост на съда и отчетна прокуратура

Острието на ПП-ДБ каза още, че в разговорите досега с ДПС и в рамките на конституционната комисия не е видяла нещо обезпокоително

Новини
10:20 - 15 Октомври 2023
2456
Йорданова: Искаме независимост на съда и отчетна прокуратура

Една е изключително важната цел на конституционната реформа - да се осигури независимост на съда и да се осигури ефективна и отчетна прокуратура. Ако има отстъпление от тази цел, ако има предложения, които препятстват да се случи именно това, тогава министъра на правосъдието и премиера ще подадат оставка. Това заяви по БНТ заместник-председателката на ПГ на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

"Този приоритет е изключително важен, за да върви България напред и ние нямаме право да блокираме това. Защото всичко друго, което се развива извън правосъдната система, която има независим съд, препятства прогреса и това трябва да се случи", посочи Йорданова.

По думите ѝ, ако конституционната реформа не се развие в конституционните срокове, тъй като Конституцията има своята рамка - 5-месечна, тогава ще се изпълни решението, което са обявили още при създаването на това управление.

"Към настоящия момента и колегите от ГЕРБ, и колегите от ДПС много ясно заявяват, че ще направят всичко възможно конституционната реформа да се случи, така че да бъде постигната основната цел - независим съд и ефективна и отчетна прокуратура."

Тя изрази оптимизъм, че ще има още една крачка напред, тъй като предстоят няколко месеца дебати и прецизиране на текстове и се надява съвсем скоро целият този процес да приключи.

Надежда Йорданова каза още, че в разговорите досега с ДПС и в рамките на конституционната комисия не е видяла нещо обезпокоително. Добави също, че не е изненадана и от становището на Венецианската комисия.