Йотова: Българският избирател трябва да знае кой може да носи тежестта

Задължително трябва да се сформира правителство след вота, заяви вицепрезидентът

Новини
09:56 - 10 Август 2024
811
Йотова: Българският избирател трябва да знае кой може да носи тежестта

"Кризата в страната е изключително тежка, трябва да се сформира правителство след изборите, дори бях оптимист около преговорите по третия мандат, но подцених инерцията на сглобката - участвалите в нея партии провалиха възможността за такова правителство", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя очерта какъв тип правителство е възможно след изборите, които президентът Румен Радев ще насрочи за 20 октомври.

"Не виждам да има повече от три варианта, посочи Йотова. - Първият е да има правителство на малцинството с определена програма - неща, които трябва да бъдат извършени и които да носят подкрепата на мнозинство в Народното събрание, без да има реална коалиция, за да бъде извадена държавата от кризата".

"Вторият, разбира се, са разписаните коалиции - защо не в по-крайни варианти, има такива примери в Европа", анализира вицепрезидентът.

"През 2017 г. десните и социалдемократите в Германия преговаряха 6 месеца, но направиха
такова правителство", напомни Йотова.

"Има го и вариантът, който донякъде беше сложен на дневен ред в консултациите по третия мандат- правителство, независимо с чий мандат, което да има технически, експертен, технократски характер. Спомняте си правителствата и на Чампи, и на Марио Монти, донякъде и последното на Мелони, даде тя пример с Италия. Има обаче един голям дефицит - партиите ни неразбираемо се страхуват да
кажат кой може да е техният партньор за коалиция след изборите, което навява вероятно за пазарлъци, и кой ще е техният кандидат за министър-председател, коментира още Йотова в ефира на БНТ.

"Не виждам защо това да не е цел на всяка политическа сила, а не след изборите да се започне един безконечен процес - този, онзи, ама другите не са съгласни", допълни тя.

Убедена е, че избирателите трябва да знаят предварително кой може да носи тежката отговорност в кризата, в която се намираме.

Вицепрезидентът отказа да коментира процесите в партиите и по-специално в ДПС, както и реториката срещу Румен Радев.

"Впрочем дали една политика и едно отношение към институциите е успешно, се вижда най-добре на изборите, вметна тя. - По принцип смятам, че такъв тип говорене не е добър знак към всички нас като общество. Може да се спори за решения, за поведение, но далеч от квалификации и лепене на етикети. Аз лично така съм възпитана и това съм научила от своята политическа биография и с цялото си сърце и разум отхвърлям подобен тип поведение".

Тя поздрави българските спортисти за успешното им представяне на Олимпийските игри в Париж и им пожела здраве.

"Направиха най-важното да си повярваме като българи", каза на финала Йотова.