Йотова: Много нечисти ръце се опитаха да покосят правото

Да се поклоним пред учените, политиците и юристите, които защитиха Конституцията през 1991-ва

Новини
17:54 - 16 Април 2024
1862
Йотова: Много нечисти ръце се опитаха да покосят правото

Днес трябва да направим поклон и пред тези български учени, политици и юристи, които през 1991 г. защитиха, създадоха и утвърдиха Основния закон на страната. Може да са били различни, да са имали остри конфликти, но години по-късно всеки е имал една отправна точка - родолюбието и България да се движи напред. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Съюза на юристите по повод 145 години от приемането на първата българска Търновска конституция.

Тя поздрави юристите за техния професионален празник, както и за Деня на българската Конституция. Независимо от това, което става в страната, вие сте призвани да браните правото, без което обществените отношения са невъзможни, независимо от това, че много нечисти ръце се опитват да покосят правото, посочи Йотова.

"Днес, водени от стремежа за власт на всяка цена и промяна в Конституцията хора с доста по-различен светоглед и с доста съмнителни качества промениха Конституцията за шести път. Основна функция на Конституцията е да осигури стабилност на правовия ред, а нечутото мнение на професионалната общност на учени и юристи, е удар не върху българската Конституция, а върху държавността като цяло", подчерта Илияна Йотова.

Йотова посочи, че тези партии и политици, които направиха последните поправки в Конституцията, твърдят, че не помнят кой е предложил и кой е написал досегашните промени в Конституцията. България се размина на косъм от безпрецедентна политическа криза, но за първи път бяхме на косъм да не може да се състави служебен кабинет. Дали считаме, че този трус се е разминал, бъдещето ще покаже, каза вицепрезидентът.

Според нея не само ще се задълбочава политическата криза, но ще се раждат и нови кризи, както с набързо предложеното отстраняване на служебния външен министър Стефан Димитров. Тепърва предстои да видим конкретните предложения в частта за съдебната власт.

"Конституционният ред на страната е поставен под заплаха за това как действат отношенията в българското общество с промените в Конституцията. Самият факт, че ще имаме шести предсрочни избори показва, че дяволът е не само в конституционния текст, а в невъзможността на политиците да прекрояват текста на Конституцията в практиката", категорична бе Йотова.

Тя добави, че колкото изкуствени мнозинства да се направят и колкото промени в Конституцията да се направят, трябва да се покаже, че промените не работят и не може да се прави Конституция по този начин. Тъй като сме в навечерието на новите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат заедно с европейските избори на 9 юни, нека внимаваме какво избираме, призова Йотова.