Йотова отрече да има партия на президента

Вицепрезидентката оспори и твърденията за влиянието на Николай Копринков, секретарят по вътрешна политика на Радев

Новини
19:54 - 03 Февруари 2024
3087
Йотова отрече да има партия на президента

"Такава партия няма. Не виждам тя да се появи скоро и въобще дали ще се появи." Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БНТ въпроса за евентуалното създаване на политическа партия от президента Румен Радев.

Държавният глава беше обвиняван многократно от управляващите, че тайно подготвя нов политически проект. Последно за това заговори кандидатът за лидер на ДПС Делян Пеевски, който директно предизвика Радев да напусне поста си и да влезе в политическия живот като партиен лидер.

Йотова отрече и другото най-тежко обвинение към президентството - че Николай Копринков, секретарят по вътрешна политика на Радев, е "касиерът", който ще финансира бъдещата партия. Такива обвинения буквално всеки ден отправя Пеевски. Той стана най-върлият противник на президента, след като последният оспори избраните от управляващото мнозинство в парламента нови конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Вицепрезидентът определи поста на Копринков като "връзката на кабинета на президента Радев с всички обществени структури в България - общини, НПО сектор, обществени организации, донякъде институции". "Това е човекът, който отговаря за контактите на президента", обобщи Йотова.

Тя реагира с възмущение на обвиненията в корупция. "Аз никога не съм виждала такова нещо в президентската институция", закле се вицепрезидентът. И посочи, че терминът "пътя на Копринката", с който се намеква за корупция в президентството, е вкаран в публично обръщение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по времето, когато бившият служебен кабинет на Радев е подхванал ревизия на последното герберско правителство.