Йотова побърза да изрази неодобрението си към новия кабинет

Вицепрезидентката отказа да коментира избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Новини
15:06 - 17 Юни 2023
2912
Йотова побърза да изрази неодобрението си към новия кабинет

”Правителството не се справя с проблемите, които в момента се случват заради атмосферните условия. Това си личи от реакциите на хората, които се чувстват изоставени, и това, че държавата не е на мястото си да им помогне”, обяви вицепрезидентката Илияна Йотова, цитирана от БТА. 

Рязкото изказване на Йотова говори за явно неодобрение и никакъв толеранс на президетската институция към новия кабинет.

Йотова отказа да коментира избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, тъй като той е изцяло в работата на съдебната власт и ВСС е в правото си да реши какво да прави оттук нататък.

„Даже за мен беше учудваща тази нова реакция от страна на една от парламентарно представените партии и коалиции, която според мен снощи направи опит да се набърка в независимата съдебна система. Това не ме учудва“, каза Йотова. 

На въпрос за изслушването на бившия главен прокурор Иван Гешев на заседанието на Групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Страсбург във вторник тази седмица,  Илияна Йотова заяви, че не е учудена от това, което се е случило.  „Като човек, който добре познава начина, по който работят Европейската комисия, комисията в Европейския парламент, не очаквах чудеса.

Стара максима е, моя лична и мою верую, че нашите национални проблеми не бива да бъдат изнасяни в друга територия, при други хора, които най-малкото не познават спецификата в страната и очакваме някой да реши нашите проблеми, вместо самите ние да си ги решим“, отбеляза вицепрезидентът.