Йотова пред българчета в Ирландия: През езика ни всъщност се предава идентичност

Според вицепрезидентката независимо от това къде живеят сънародниците ни, те трябва да говорятбългарски

Новини
16:36 - 03 Юни 2023
1947
Йотова пред българчета в Ирландия: През езика ни всъщност се предава идентичност

През езика се предава и нещо много важно и това е българското самосъзнание и идентичност. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е гост на събитието по покана на Първо българско училище "Иван Вазов" в град Арма, Северна Ирландия, съобщава БТА.

Преди церемонията по откриване, вицепрезидентът бе посрещната от участниците в конкурса - деца от първи и втори клас. 

В приветственото си слово Йотова благодари на преподавателите и отбеляза, че те са съвременните будители. 

Учите децата на българските традиции, на всичко онова, което ни прави народ с такава древна история, и ги карате да бъдат истински родолюбци от мънички, изтъкна Йотова. Сигурна съм, че когато учите децата ни на български език, вие получавате голяма подкрепа и родители. Защото без помощта от вкъщи, без знанието на родителите, никой учител не може да постигне кой знае какви големи резултати, добави тя. 

Вицепрезидентът отбеляза, че независимо от това къде живеят българските граждани, те трябва да говорят родния си език. Българският народ е народ, създаден от култура, писменост и книжнина. Няма друг такъв народ, нито в Европа, нито в целия свят, изтъкна Йотова. 

Свързва ни най-важното - любовта към България и любовта към всичко българско, добави тя. 

Йотова отбеляза, че има много големи империи и велики народи, славни сами по себе си, но в повечето случаи държавите и народите са се образували от териториални завоевания и войни. А българският народ, българската нация, се ражда на основата на книжовност и на букви, на литература, на култура, която разпръскват из целия свят, посочи тя. 

Извънредният и пълномощен посланик на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Марин Райков също приветства участниците в конкурса. Трябва да даваме на децата идентичност, не само познания и умения. Децата трябва да получават идентичност, особено тези, които поради различни обстоятелства са се озовали зад граница, каза той. 

Посланик Райков посочи още, че българската писменост, станала общославянска, е първата християнска писменост. Тя е създадена, за да се осигури на славяните достъп до светите писания, припомни той. 

Звънливият, мелодичен и красив български език, така свещен и съвършен, е онази сила, с която се съхраняваме като народ и пазим родолюбието в сърцата си. Нека чрез красивата, вълшебна сила на писменото слово децата на България да растат вдъхновени и изпълнени с обич в сърцата си към целия свят, се казва в словото на Райна Манджукова, изпълнителен директор на агенцията за Българите в чужбина (ИАБЧ), което бе прочетено от Лили Спасова от ИАБЧ. 

Седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене за ученици в чужбина се организира присъствено от Асоциация "Българска култура и образование" и Първо българско училище "Иван Вазов" в Арма, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, със съдействието на инициаторите от Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в Кьолн, Германия, под патронажа на Марин Райков, посланик на България в Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В конкурса участват ученици от първи и втори клас от 24 български неделни училища от 9 държави.

Той ще се проведе в три кръга. Първият кръг включва четене на познат текст от читанката за I-ви или съответно II-ри клас. 

Във втория кръг, който представлява четене на непознат текст в мерена реч, преминават всички участници. Децата изтеглят пликове, съдържащи непознати текстове в мерена реч, които се прочитат на глас пред присъстващите.

Третият кръг е четене на непознат текст – проза. До него журито допуска само най-добре представилите се участници, които получават допълнителни текстове в проза.

След този кръг журито определя победителя – Цар или Царица на буквите в I-ви и II-ри клас, както и по един поддръжник във всеки клас - "Властелин на буквите".