Йотова защити президента: Позицията на Радев е изцяло подчинена на интереса на България

Притеснителното е, че Денков подкрепи касетъчните боеприпаси за Украйна, заяви вицето

Новини
18:09 - 11 Юли 2023
2650
Йотова защити президента: Позицията на Радев е изцяло подчинена на интереса на България

Позицията на президента Румен Радев е изцяло подчинена на интереса на България и българските граждани. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Тя участва в откриването на 60-ия летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Над 80 студенти и преподаватели от 23 държави от Европа и Азия ще участват в юбилейния семинар.

Във връзка с годишния доклад на Служба "Военно разузнаване" (СВР), в който се посочва, че са установени опити на Скопие, Република Северна Македония (РСМ), да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като „македонски", вицепрезидентът каза, че няма да коментира, защото не е коректно извън контекста на целия доклад.

Но мога да споделя личния си опит от посещенията и контактите си с български общности в различни балкански страни, посочи Йотова и добави, че в Косово и Албания такъв натиск има. При последното посещение в Косово това го видях с очите си и то се случи дори по време на нашето посещение, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира и предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна.

"Притеснително е, че министър-председателят акад. Николай Денков е бил може би един от малцината лидери на Срещата на върха на НАТО, който е подкрепил тяхната употреба. От 2008 България е част от споразумението против тяхната употреба. Срещу тях се обявиха много страни, включително Германия, Испания, Великобритания и много правозащитни организации", допълни вицепрезидентът.

По-рано в интервю за телевизия "Скай нюз" премиерът Николай Денков каза, че изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна е деликатен въпрос от политическа гледна точка. "Ние сме в пълномащабна война. Когато имаш война, договорите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле", заяви още Денков.

Много държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но САЩ и Русия не са. Фактът, че Русия не е подписала, означава, че Русия приема, че тези боеприпаси могат да бъдат използвани, доколкото знам, вече са ги използвали. Ако те ги използват, е нормално да се очаква, че и другата страна да може да ги използва, добави премиерът.

САЩ обявиха неотдавна, че ще доставят касетъчни боеприпаси на Украйна. България е сред над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този вид оръжия. Тези боеприпаси се взривяват във въздуха над целта и разпръсват множество малки взривни устройства, като по този начин поразяват цели на голяма площ. Използването им е спорно преди всичко поради факта, че значителен брой от тях падат на земята, без да се взривят и по този начин представляват заплаха за цивилното население дълги години след края на даден конфликт.