Йовчев: Персоналът за BG-ALERT не е обучен

Бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС коментира взривовете в складовете край Елин Пелин

Новини
10:30 - 28 Юли 2024
1113
Йовчев: Персоналът за BG-ALERT не е обучен

„Системата за ранно оповестяване трябва да се използва адекватно. В момента това, което ние имаме, е по-скоро една платформа. Тя може да се изпълни със съдържание, когато имаме  ясно дефинирани функции какво трябва да се направи. Тоест, при какъв сценарий какво съобщение да се пусне. Персоналът, който трябва да реагира и да се събере в Кризисния център, не е обучен”. Такова мнение изрази по НОВА бившият вицепремиер, министър на вътрешните работи и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

По думите му това, че минава време от инцидента с взривовете в складове в Елин Пелин, не означава, че разследването ще бъде по-трудно.

„Това не е престъпление  или поръчково убийство или атентат, следите ще останат. Експертите споделиха, че на пръв поглед има неща, които не съответстват на изискванията. Това е позволило първоначалният взрив да се пренесе и върху следващите сгради. Говори се, че на близо се намира и газопровод, което не е редно”, поясни той.

Според него системата за защита в подобни помещения трябва да бъде съобразена с всички вероятни сценарии за евентуална заплаха.

„Обикновено в такива обекти, които са критични инфраструктури, има дефицит в израждането на плановете за превенция”, каза още Цветлин Йовчев.

Решението на КС Йовчев коментира така:

„За мен е неприемливо минути, след като излиза решение, то да бъде критикувано остро. Това руши държавността”, смята още бившият вицепремиер.