ЮАР постави Мароко на колене

Фаворитите един по един отпадат от Купата на африканските нации

Спорт
11:23 - 31 Януари 2024
1744
ЮАР постави Мароко на колене

Фаворитът за титлата от Купата на африканските нации Мароко бе отстранен още в осминафиналите на турнира след загуба от Република Южна Африка (РЮА) с 0:2. Мароко бе основен претендент за трофея, след като преди малко повече от година завърши на четвърто място на световното първенство в Катар, превръщайки се в първия африкански отбор, достигнал полуфиналите на Мондиал.

На стадион "Лорен Поку" в Сан Педро през първото полувреме не паднаха голове, а 12 минути след почивката нападателят Евиденс Макгопа даде преднина на Южна Африка.

Звездата на Мароко Ашраф Хакими имаше отличен шанс да изравни резултата в 85-та минута, но уцели напречната греда от дузпа. В добавеното време Южна Африка си подпечата успеха с втори гол, дело на Тебохо Мокоена, а малко преди това халфът на Манчестър Юнайтед Софиян Амрабат получи червен картон.

На четвъртфиналите РЮА ще се изправи срещу Кабо Верде. В другия мач от вчера Мали победи Буркина Фасо с 2:1 и ще играе с домакина Кот д'Ивоар в следващата фаза.

По този начин продължават изненадите в тазгодишното издание на надпреварата. Носителият на трофея Сенегал също отпадна в осминафиналите, а тази съдба имаха още Египет и Камерун. Още в груповата фаза с турнира се разделиха Алжир, Гана и Тунис. От традиционните сили на континента в битката остават Нигерия и Кот д'Ивоар.