Юлиан Вергов с роли в две премиери

Новини
07:50 - 05 Март 2020
2167
Юлиан Вергов с роли в две премиери

Над 200 филма са включени в програмата на 24-ото издание “София филм фест”.

Неговото начало е след 7 дни, като откриването ще бъде в зала 1 на НДК от 19,30 ч с премиерата на българския филм “Петя на моята Петя” на режисьора Александър Косев. В него Юлиан Вергов играе баща на собствената си дъщеря Алена, която е в главната роля - на Петя Монова. Нейната героиня се чувства предадена, защото родителите ѝ се развеждат. Търси подкрепа от баща си, но разбира, че той не само има любовница, но и чака дете от нея. Затова се гмурка в ледените води на Черно море. В мига, когато е между живота и смъртта, среща духа на поетесата Петя Дубарова.

На откриването на фестивала ще бъде връчена Наградата на София на художника Анри Кулев за приноса му към изкуството на киното. С нея ще бъде удостоен и канадският режисьор от арменски произход Атом Егоян, който ще представи и най-новия си филм “Почетен гост”.

Юлиан Вергов участва и в друга лента, чиято премиера отново ще бъде на “София филм фест” - “Пепел върху слънцето”. Той влиза в образа на д-р Стефан Стефанов, който е обвинен в лекарска грешка, довела до смърт на пациент. Журналистката Антония, изиграна от Силвия Петкова, се опитва да разплете какво точно се е случило. Лентата ще бъде показана в кино “Люмиер Лидл” на 16 март от 18,30 ч.

Два часа по-късно в същия киносалон ще бъде и премиерата на “Дани. Легенда. Бог” от режисьора Явор Петков. Главна роля в него има Димо Алексиев. Той влиза в кожата на Дани - бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в английска документална поредица за пране на пари.

Актьорът Иван Юруков ще представи режисьорския си дебют “До последния каприз” отново в кино “Люмиер Лидл”, но на 15 март от 15,30 ч. Лентата разказва за виртуозен цигулар, който се оттегля от големите сцени, за да изсвири съвършени “Капризите” на Николо Паганини.

В програмата на фестивала са още българските филми “Доза щастие”, “Бащата”, който спечели голямата награда в Карлови Вари, “В кръг” на Стефан Командарев, “18% сиво”, “Пътуващо кино” и др. Чуждестранни ленти също няма да липсват. От тях най-популярен е “Паразит” на корееца Понг Чун Хо, който преди няколко седмици спечели 4 награди “Оскар”, включително за най-добър филм. В програмата са още “Предателят” с номинация за “Златна палма” и “Боядисаната птица”, който достигна до шортлистата преди номинациите на филмовата академия.

Тази година председател на международното жури в киноконкурса е британският режисьор Питър Уебър. Пълнометражният му дебют “Момичето с перлена обица” през 2003 г. му донесе 3 номинации за “Оскар”, 2 за “Златен глобус” и 10 за наградите БАФТА. Снима още “Ханибал: Потеклото” и “Император”. В журито са продуцентите Николас Селис и Джим Старк, българската актриса Иремена Чичикова и режисьорът Луис Мняро.

“София филм фест” ще продължи от 12 до 31 март, като прожекции ще има в Дома на киното, кино “Одеон”, кино “Влайкова”, къщата музей “Андрей Николов” и др.