Юлиян Вергов влиза в болница

Личности
13:36 - 27 Януари 2020
8539
Юлиян Вергов влиза в болница

След като изигра един от най-влиятелните лекари в сериала „Откраднат живот“, Юлиан Вергов отново слага бяла престилка. Повод за това ще даде филмът „Пепел върху слънцето“. След обвинение в лекарска грешка, здравословното състояние на медика се влошава и той следва да бъде хоспитализиран.

Именно около разследването и съдбите на всички участници в казуса около грешката ще се развиват събитията в новия български филм, чиято премиера ще се състои в рамките на 24-ото издание на София Филм Фест. Продукцията е вдъхновена от книгата на д-р Златимир Коларов Illusio Magna, която е базирана на истински случай от преди 5 десетилетия. Със сценария се заемат самият Коларов, Александър Калинов, Калин Калинов и Бо Калинов, който е и режисьор на заглавието, съобщи „Монитор”.

Вергов ще влезе в ролята на д-р Стефанов. По пътя на истината има ли лекарска грешка пък ще тръгне Силвия Петкова. „За мен е голямо предизвикателство да вляза в ролята на разследваща репортерка. Много се спекулира с тази професия и за съжаление невинаги можеш да се довериш на всеки, който я практикува. Затова за мен е важно да изградя образа далеч от представата за жълтите журналисти“, обясни пред „Монитор“ Петкова в началото на снимачния процес на „Пепел върху слънцето“.

Историята е разказана просто и достъпно – на ниво текст е изключително въздействаща, коментира и Вергов. Звездният каст на филма нараства още с имена като Анастасия Лютова, която ще изиграе бившата съпруга на лекаря, Ники Илиев, Ирини Жамбонас, Ники Станоев, Павел Поппандов и др.

„Пепел върху слънцето“ не е единственият филм родно производство, който ще направи премиерата си на София Филм Фест тази година. За първи път пред зрителите ще бъде представен и „Дани. Легенда. Бог“. Това е пълнометражен дебют за независимия продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков.

Действието във филма проследява Дани (Димо Алексиев) – бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в епизод на английска документална поредица за пране на пари. Още в първия снимачен ден обаче той обявява на журналистическия екип, че реално ще снимат пълнометражен филм, в който той ще бъде главен герой, сценарист, режисьор и продуцент. Филмът черпи вдъхновение от култовата белгийска черна комедия „Man Bites Dog“ (C'est arrivé près de chez vous).

„Не влизай в пререкания с персонала на банята“ на Иван Черкелов също ще бъде представен на СФФ. Филмът разказва за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества.

Иван Черкелов сам пише сценария за филма си, както и за всички останали филми, които е създал. В сюжета на новата му творба са вплетени и негови лични спомени. Основните роли в „Не влизай в пререкания с персонала на банята“ са поверени на Александър Трифонов, Силва Милковска и Иван Динев. За снимките на филма Иван Черкелов отново работи с един от най-изявените оператори в българското кино – Рали Ралчев, с когото се познават добре и отдавна снимат проектите си заедно.