Юмручен бой в парламента в Хонконг

Депутати се хванаха за гушата в спор кой да оглави комисия

Новини
15:00 - 11 Май 2019
2618
Юмручен бой в парламента в Хонконг

Няколко души са пострадали в парламента в Хонконг, след като депутати от опозицията и поддръжници на правителството са влезли в ръкопашен бой в кулоарите, е стигнало след спор за това кой да оглави комисия в законодателния храм. 

Враждуващите комитети пробвали да направят общо заседание, но след като нагорещили обстановката с остри изказвания, един от тях бил проснат на пода в комоцио.

Друг законодател пък бил с изкълчена ръка, а жена депутат била ударена по главата.

Напрежението в парламента в Хонконг се засили заради предложение за закон, който ще позволи екстрадицията в Китай. В протест срещу проектозакона миналия месец се включиха над 22 000 души.

Демонстрацията беше една от най-големите за последните години, като масовото участие в нея успя да засенчи дори честването на годишнината от събитията на площад "Тянанмън“ от 1989 година.

Според новия проектозакон правителството на Хонконг ще може да екстрадира криминално проявени лица до страни, с които няма споразумение за екстрадиция – каквато е Китай. Когато Хонконг – бивша британска колония, беше върнат на Китай през 1997 година, той не подписа споразумение за екстрадиция с Пекин заради опасения от размиване на законодателните им системи.

Според опоненти за предложения закон Китай може да използва обвинения в укриване на данъци и други икономически престъпления като претекст да съди свои критици в Хонконг.