Юнайтед стъпи на върха във Висшата лига

Евертън също не изпуска поглед от лидерските позиции в Англия

Спорт
10:58 - 13 Януари 2021
1186
Юнайтед стъпи на върха във Висшата лига

Висшата лига има нов лидер, след като Манчестър Юнайтед се наложи с 1:0 при гостуването на Бърнли в отложен мач от първия кръг на английския шампионат. Единственото попадение в двубоя отбеляза Пол Погба. Така „червените дяволи“ излязоха за първи път от осем години насам на първото място в класирането след Нова година. За последно Манчестър Юнайтед бе първи след Нова година през 2013 година, когато стана шампион. Това бе сезонът, в който сър Алекс Фъргюсън се отказа.

В 29-ата минута бе първата дискусионна ситуация. Люк Шоу извърши грубо нарушение пред наказателното поле на Манчестър Юнайтед, което бе подминато от съдията Кевин Френд. „Чевените дяволи“ разиграха много бърза контраатака, а Единсон Кавани бе съборен пред наказателното поле на Бърнли, като гостите имаха претенции за червен картон за Роби Брейди. Арбитърът показа само жълт картон на защитника. В крайна сметка ситуацията бе разгледана с ВАР, картонът на Брейди бе отменен, а Френд отсъди фаул в полза на Бърнли и показа жълт картон на Люк Шоу.

Гол на Хари Магуайър в 37-ата минута не бе зачетен заради нарушение. След центриране в наказателното поле на Бърнли Магуайър прати топката във вратата на Ник Поуп. Ситуацията бе разгледана с ВАР и попадението не беше зачетено заради нарушение на играча на Манчестър Юнайтед срещу Ерик Питерс.

Антони Марсиал отправи много опасен удар от разстояние в края на първото полувреме, но Ник Поуп се намеси и изби в корнер.

Манчестър Юнайтед направи много сериозен пропуск в 57-ата минута. Маркъс Рашфорд бе изведен сам срещу Ник Поуп, но вратарят на Бърнли се справи в ситуацията и успя да спаси.

Манчестър Юнайтед поведе в 71-ата минута, когато Маркъс Рашфорд с чудесен пас намери Пол Погба в наказателното поле на Бърнли, след което французинът стреля от въздуха, получи се рикошет в крака на Матю Лоутън и топката премина между краката на Ник Поуп, за да влети във вратата му.

Бърнли организира добра атака в 87-ата минута. Пред Матей Видра се откри много добра възможност в наказателното поле на Манчестър Юнайтед и той отправи удар, но от крака на Ерик Баи топката излезе в корнер.

В първата минута на добавеното време на мача се получи разбъркване в наказателното поле на Манчестър Юнайтед и Джеймс Тарковски не успя да нанесе достатъчно добър завършващ удар.

Манчестър Юнайтед пропусна да вкара втори гол в заключителните секунди на двубоя. Единсон Кавани пусна отличен извеждащ пас към Антони Марсиал, който беше изведен сам срещу Ник Поуп, но ударът му бе отразен от вратаря на Бърнли.

Манчестър Юнайтед е лидер в класирането с 36 точки, а Бърнли е шестнадесети с 16 точки.

В неделя Манчестър Юнайтед гостува на Ливърпул на „Анфийлд“ в дербито от 19-ия кръг на Висшата лига.

Евертън постигна изключително важна победа с 2:1 при гостуването на Уулвърхемптън в мач от 18-ия кръг на Висшата лига. По този начин „карамелите“ изостават само на четири точки от лидера Манчестър Юнайтед.

Евертън поведе в резултата в 6-ата минута, когато Люка Дин комбинира с Алекс Иуоби, който действа много бързо и прати топката във вратата на Руи Патрисио.

Уулвърхемптън успя да изравни резултата в 14-ата минута, когато Аит Нури комбинира с Рубен Невеш, който бе изпуснат от защитата на Еверън и вкара топката във вратата на Джордан Пикфорд.

Домакините можеха да осъществят пълен обрат в двубоя в 18-ата минута, но ударът на Фабио Силва бе отразен от Джордан Пикфорд.

Рубен Невеш пропусна да реализира своя втори гол в срещата в 71-ата минута, но топката премина над напречната греда.

Евертън отново излезе напред в резултата в 77-ата минута. Андре Гомеш центрира в наказателното поле на Уулвърхемптън, където Майкъл Кийн засече топката с глава и я вкара във вратата на Руи Патрисио.

Рубен Невеш стреля от пряк свободен удар в 86-ата минута, но топката премина встрани от левия стълб на вратата на Пикфорд.

С тази победа Евертън е четвърти с 32 точки, а Уулвърхемптън е четиринадесети с 22 точки.