Юнкер: Мониторингът над Бърлгария пада

Евродепутатката Елена Йончева задала въпроса на шефа на ЕК по темата

Новини
13:18 - 22 Октомври 2019
2372
Юнкер: Мониторингът над Бърлгария пада

Мониторингът върху България наистина отпада. Новината е потвърдил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, малко преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

С евролидера е разговаряла депутатката Елена Йончева. На въпроса дали мониторингът върху България отпада, Юнкер е отговорил положително.

Още вчера стана ясно, че има препоръки за България и това е отразено в 18-ия доклад на ЕК, който се представя днес в Брюксел. В документа пише, че страната ни е покрила всички показатели и е спазила всички ангажименти.

ЕК ще препоръча и да бъде премахнат мониторинговият механизъм - обещание, дадено от сегашния президент на ЕК Жан-Клод Юнкер при встъпването му в длъжност. Преди 4 години той обеща наблюдението над България и Румъния да падне до края на мандата на тази комисия, който изтича на 1 ноември.

За пълното отпадане на наблюдението обаче е нужно темата да се обсъди както от Европейския парламент, така и от Европейския съвет, в който заседават премиерите и президентите на държавите от съюза.

През 2017 г. - в края на десетата година от функционирането на механизма, ЕК направи равносметка на постиженията и предизвикателствата, които все още не са преодолени. Тогава отправи 17 конкретни препоръки по 6-те показателя, чието изпълнение ще доведе до приключването на механизма. В доклада се посочваше, че "с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите неизпълнени препоръки в близко бъдеще".

Година по-късно през ноември 2018 г. комисията констатира, че част от 17-те препоръки вече са изпълнени, а редица други са много близко до изпълнението. На тази база наблюдението по 3 от 6-те показателя беше временно прекратено. Европейската комисия смята, че България ще бъде в състояние да изпълни и всички останали препоръки.