Юрген Матай: Не ни липсва класа, можем да бием всеки

Треньорът определя правилата, а ние просто трябва да ги спазваме, заяви капитанът на ЦСКА

Спорт
12:45 - 31 Януари 2024
1302
Юрген Матай: Не ни липсва класа, можем да бием всеки

ЦСКА има нужната класа да преследва титлата и Купата в България. В това бе категоричен капитанът Юрген Матай. Повече от половин година, след като бранителят скъса кръстна връзка срещу ЦСКА 1948, сега той се завърна на терена по време на подготвителния лагер на "червените" в Турция. Нидерландецът записа близо 20 минути в контролата срещу Короно Киелце и много скоро ще бъде напълно готов да играе и в официалните мачове.

„Чувствам се уморен, но мисля, че това е нормално за всеки един от нас на този лагер. Да, минаха две седмици, откакто съм в групата и тренирам наравно с другите момчета. В началото е трудно. Знаеш, че всичко е наред, но ментално е по-трудно да го повярваш. Сега всичко е ОК. Да, правя всичко сякаш за първи път, но вече отминаха няколко седмици и тренирам тук с моите съотборници и мисля, че нещата са наред“, заяви Матай пред Диема.

„Прекарах доста време с жена ми и дъщеря ми, което бе един от малкото плюсове, докато бях контузен. Но психологически не ми беше лесно. Трябваше да следвам поредица от стъпки, дадени от докторите и физиотерапевтите. Има моменти, когато трябва да намалиш темпото, но ти не искаш“.

„Ако трябва да съм честен, ситуацията с мен бе следната: месец преди да завърша периода си при физиотерапевтите в Нидерландия, те ми казаха, че трябва да изчакам да премине цялата зимна подготовка на отбора и едва тогава, когато се завърна в България, да изиграя първите си минути наравно с моите съотборници. Но аз не намирам разликата в това да играя в приятелска среща или в двустранна игра 11:11 с моите съотборници, в каквито вече взимах участие“.

„Да, резултатите са лоши и не можем да го отречем. Никога не е забавно да натрупаш няколко загуби. Аз имам доста подготовки в кариерата си, които са започвали с лоши резултати, но това невинаги е определящо. Ние си вършим работата на тренировъчното игрище. Полагаме много усилия и опитваме да останем фокусирани, върху това, което ни очаква в България. Това е най-важното – приоритетът. Да, тези резултати са лоши, но това се отразява повече на феновете и медиите, а не нас. Ние оставаме задружни и работим заедно като група, а лагерът ни е много добър до момента. Ако трябва да съм честен, не биха ме интересували особено резултатите в мачовете по време на подготвителния лагер, ако в първата официална среща започнем с победа“.

Матай разкри какви са приликите и разликите в методите на работата между Саша Илич и Нестор Ел Маестро:

„Мисля, че още ми е много рано и трудно да кажа, защото работя с групата от едва три седмици. Не бях с отбора по време на официалните мачове. Пропуснах много. За мен това е абсолютно различна ситуация. Мисля, че той въведе нови правила, различен стил на работа. Бягаме повече и по различен начин. Мисля, че и двамата са добри треньори, които имат своя стил“, сподели нидерландецът.

„Знаете, че няма точна формула. Едни харесват повече едно, а други другото. Това е нормално. Треньорът определя правилата, а ние просто трябва да ги спазваме. Това е“, допълни още футболистът на ЦСКА по повод работата с Ел Маестро.

„Останах впечатлен от начина, по който Черно море игра. Особено в първите няколко седмици. Имаха много дълга положителна серия, каквато направи и Локомотив Пловдив. Да, ще бъде трудно. Мисля, че първенството вдигна нивото си напоследък. По-високо е спрямо времето, когато пристигнах. Това е страхотно за всички, дори и за нас. Прави обаче задачата ни по-трудна, а за феновете всичко е по-интересно. Много отбори се борят за първото място, но по пътя към постигането му, трябва просто да печелиш всеки мач. Нищо друго не бива да ни интересува.“

„Мисля, че най-важното е желанието. Енергията. Вярата. Имаме го. Просто трябва да вярваме, че можем да победим всеки. Не е важно кой отбор е по-добър, миналогодишният ЦСКА или сегашният... Просто трябва да започнем да вярваме, че можем да победим всеки. Дори фактът, че пропуснах много, видяното през тези три седмици ми показва, че ние имаме нужната класа. Не ни липсва такава“, завърши Юрген Матай.