Юрий Асланов пред Lupa.bg: Слави, ДБ и Мая може да имат мнозинство в 46-то НС

Новини
17:31 - 29 Април 2021
5824
Юрий Асланов пред Lupa.bg: Слави, ДБ и Мая може да имат мнозинство в 46-то НС

Радикални изненади се очакват на евентуални предсрочни избори през лятото. Най-вероятно е да не бъдат повторени резултатите от вота на 4-и април, въпреки очакванията на много наблюдатели, прогнозира пред Lupa.bg шефът на социологическата агенция "АФИС" Юрий Асланов.

Логично е БСП да върнат мандата, но е рисковано да се правят прогнози в този момент, защото може да увиснат, обясни очаквания ход на червените социологът. "Опитът ме е научил да не изключвам нито една възможност", мотивира се Асланов.

Според експерта, политическата ситуация в момента е подвластна на много интензивна динамика, макар и скрита.

На следващи избори, името на победителя може да е изненада. По логиката на нещата, това няма да е отново ГЕРБ. И втората изненада - възможно е в следващия парламент да се  образува потенциал за формиране на логично, а не на безпринципно мнозинство,  на база на заявената идентичност на отделните субекти, видя близкото политическо бъдеще Асланов. 

Според политолога, въпросното мнозинство ще е от партиите на протеста - "Демократична България", партията на Мая Манолова и ИТН на Слави. Т. е. за разлика от 45-ия парламент, те да формират мнозинство, без да се налага подкрепа от партиите на т.нар. статукво, прогнозира Асланов.

Възможни са и изненади в обратна посока - статуквото да се закрепи по категоричен начин и партиите на т.нар. протест да понесат щети от положението, но смятам този сценарий за по-малко вероятен, допусна и другата опция социологът.

Асланов обясни дилемата така: „Статуквото може да се закрепи с по-ясен и категоричен резултат в полза на ГЕРБ, или промяната да надделее.” БСП пък може да бъде изместена от 3-о място,  или пък да е нужно да се бори за него.

Причината да е по-вероятна първата опция, политологът обясни с това, че в обществото нараства очакването за промяна. „Интересът към политиката се завърна, очаквам и по-висока избирателна активност в сравнение с 4 април.”, прогнозира той.

Експертът допусна нещо любопитно - че на избори през юли, ще има по-висока избирателна активност, въпреки летния сезон. 

„Ако изборите бъдат през  юли, тогава още не е съвсем горещия отпускарски сезон, пандемията ограничава отпускарството, а и тя няма да приключи дотогава.”  

Дали Румен Радев направи политически верен ход, като реши да даде третия мандат на БСП? 

„Има 2 начина, по които да разглеждаме неговите действия - ако е воден само от личния си интерес, това е правилно действие, защото ще може да разчита на подкрепата не само на БСП, но основно на тях, на президентските избори, което е логично. Другата гледна точка е, че действието е правилно, доколкото това е трета политическа сила, а и е една от големите парламентарно представени. Защото извън логика е да се очаква, че някоя от малките парламентарно представени партии в НС би имала успех, какъвто големите не могат да постигнат.”, обясни в детайли Асланов.

И още една гледна точка - че връщането на мандата БСП обрича този парламент на аномия, тъй като никой не иска да ги подкрепи, добави социологът. Но веднага вметна, че не е разчел желание за съставяне на кабинет и от страна на ДБ или на "Мутри вън!", така че ходът на президентът е логичен от всяка гледна точка.