Юрий Кучев: Комисията отлага разглеждането на инцидентите от евробаража

Спорт
15:12 - 03 Юни 2024
2558
Юрий Кучев: Комисията отлага разглеждането на инцидентите от евробаража

Председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Юрий Кучев говори пред медиите след заседание на органа. Той заяви, че ДК събира до петък доказателства, информация и становища, свързани с инцидентите на евробаража ЦСКА – ЦСКА 1948. Съответно решението за наказания се отлага до другата седмица.

„Засега няма решение на скандала. Имаме оскъдица от доказателства. Искаме обективни данни, от записите, от полицията. Има ударени лица. Отлагаме разглеждането на случая. До петък сме дали срок да съберем цялата информация. В зависимост от нея ще преценим кога ще е удобният момент. Все пак всичко трябва да се сдъвче информацията, идват и избори. Може би в началото на следващата седмица ще се съберем и ще вземем решение“, каза Кучев.

„Лицата, които нахлуха на терена не ги наказва футболният съюз. Има закон, който гарантира тези неща. Предполагам, че съответните длъжностни лица ще направят проучвания. Има възможности такива лица да бъдат задържани, или да им бъде спрян достъпът до състезания. Има такива фенове, да. Друг е въпросът контролът, който се осъществява“, продължи той.

„Мисля, че трябва да се промени охраната на мачове (да не е от частни фирми). Отдавна го говорим ние и СТК и СК. Дойде времето. Малко е сложно да се върне полицията на стадионите, но води до много средства за отборите. Това са ресурси на полицията. През това време вместо да охранява обществения ред, трябва да стоят на стадиона. За високо рискови срещи явно охранителните фирми не вършат работа", смята Кучев.

„Виждате, че има заряд и най-неудобното място е да се разрежда на стадиона. Не разбирам тези ексцесии и как феновете помагат на отбора по този начин. Не това е начинът. Ако искаш да помогнеш на отбора, трябва да го правиш по друг начин. 95% от наказанията са именно заради публика“.

„Ако някой ме покани на среща с полицията, с членовете от ДК ще откликнем. Не можем да сме инициатори на такава среща. Ако някой прецени, че има нужда от това, може да го направи ръководството на БФС. Мога да ви уверя, че често имаме такива срещи между БФС, представители на полицията, някой път и на държавата. Обсъждаме сериозни въпроси. Не е нужно да даваме гласност, а да има ефект. Това целим. Срещи винаги има. Преди тях пак има срещи. Контактът и диалогът е наличен. Факт е, че въпреки тези ексцесии няма пострадали футболисти, гости. Не омаловажавам това, което се случи. Абсурдно е. Никога няма да докараме нормални зрители на стадиона, които да отидат с децата си. Гледайте по стадионите по цял свят какво става. С колички ходят по стадионите. При нас не е празник, а някаква битка“, сподели той за срещи между БФС и полицията.

„Нямаме краен срок за решение. Наказанията ще са за следващото първенство. Имаме краен срок за събиране на доказателства до петък до обяд. За да прегледаме видеозаписите, доклади от полиция, доклади от телевизия. От ЦСКА искаме становище. Поискали са и сме им дали възможност. Ние събираме чисто обективни факти, няма нужда някой друг да ми казва какво да разбирам и да гледам. Ние сме комисия. Камерите са безпристрастни инструменти за събиране на факти. ДК ще ги обсъжда впоследствие“, каза накрая Кучев относно това кога ДК ще обяви наказанията.