Южна Корея плаши протестиращи със затвор

Във вторник консерваторът Юн издаде първата в историята на страната заповед за връщане на работа на 2500 шофьори от циментовата промишленост, с която ги задължи да се върнат на работа

Новини
16:42 - 04 Декември 2022
1601
Южна Корея плаши протестиращи със затвор

Южнокорейският президент Юн Сук-йол днес нареди да се подготви разширяване на обхвата на заповед за връщане на работа на стачкуващи работници извън циментовата промишленост на фона на продължителната стачка на шофьорите на камиони, предаде Ройтерс.

Хиляди южнокорейски шофьори на камиони стачкуват вече над 10 дни и преговарящите от страна на правителството и профсъюзите не постигнаха напредък по разногласията относно правилата за минимално заплащане.

Във вторник консерваторът Юн издаде първата в историята на страната заповед за връщане на работа на 2500 шофьори от циментовата промишленост, с която ги задължи да се върнат на работа. На онези, които откажат да се подчинят, ще им бъдат наложени санкции.

Юн днес е призовал министрите от правителството да се подготвят за издаване на заповед за връщане на работа на стачкуващите в такива сектори, като нефтопреработването и стоманодобива, където се очакват допълнителни щети от стачните действия, заяви негов говорител.

Юн призова да бъдат наказани нарушителите на законите по време на стачката, като нареди на министрите да предприемат действия за минимизиране на щетите, като например наемане на заместващи шофьори и използване на военнослужещи и военно оборудване.

Корейската конфедерация на профсъюзите планира обща стачка за вторник. Хиляди хора вчера протестираха в центъра на Сеул в подкрепа на исканията на шофьорите на камиони.