Южна Корея: Сексът под 16 години забранен

Държавата цели да подсили закона срещу насилието

Новини
09:18 - 13 Май 2020
3088
Южна Корея: Сексът под 16 години забранен

Южна Корея вдигна възрастта за секса по взаимно съгласие на 16 от 13 години, за да засили защитата на непълнолетните след обвинения, че съществуващият закон за сексуалните престъпления е твърде слаб.

Съгласно ревизирания закон възрастните, които правят секс с деца под 16-годишна възраст, ще бъдат преследвани за сексуално насилие или изнасилване на деца, независимо от предполагаемо съгласие, съобщи АФП.

Преди това се смяташе, че тийнейджърите на възраст 13 и повече години са правно способни да дават съгласие за секс, което води до противоречиви случаи и критици, които твърдят, че нарушителите избягват наказание поради ниския показател.

През 2017 г. 42-годишен мъж бе признат за виновен в изнасилване на тогава 15-годишно момиче на основание, че тя се е съгласила, предизвиквайки възмущение и призиви за повишаване на възрастовата граница.

Въпреки своя икономически и технологичен напредък, Южна Корея остава консервативно и патриархално общество, в което жертвите на сексуално посегателство рискуват да бъдат посрамени, ако го обявят.

Възрастта на съгласието е повишена на 16, за да се „защитят тийнейджърите от сексуални престъпления на фундаментално ниво“, се казва в изявление на южнокорейското Министерство на правосъдието.

Измененият закон премахна и давността за сексуални престъпления срещу непълнолетни под 13 години.