За 14 септември: Индивидуални чинове за учениците в Италия

Седмица след началото на учебната година, школата ще бъдат използвани за местни избори

Новини
12:08 - 24 Август 2020
2512
За 14 септември: Индивидуални чинове за учениците в Италия

Учебната година в Италия започва на 14 септември с куп строги мерки, за да се предотврати риска от короназаразата. Индивидуални чинове, маски за децата над 6 години, ограничени карантини в случай на зараза. В последните дни отново се забелязва тревожно увеличаване на случаите на новозаразени.

"Завръщането на училище е от основно значение, особено за децата от уязвими семейства. Ако не го направим, това ще означава да ги изоставим на улицата: престъпният свят и мафията само това чакат", каза миналия петък италианската министърка на образованието Лучия Адзолина пред в. "Република".

Въпреки трудностите в намиране на допълнителни помещения в не особено просторните училища или закъснението в доставките на индивидуални чинове, защото търговете за обществените поръчки едва приключиха, решено бе, че за повечето от 8-те милиона ученици в държавните училища новата учебна година ще започне след три седмици.

От 1 септември някои ученици ще имат часове за наваксване на материала.

Има и друг проблем - седмица след началото на учебната година на 14 септември училищата, които току-що са били дезинфекцирани, ще бъдат използвани някъде за местни избори с възможност за втори тур две седмици по-късно. Три от общо 20 области отложиха вече датата на началото на учебната година, за да избегнат този проблем.

Наливайки масло в огъня на този и без това много полемичен въпрос, министърката на образованието, която е гимназиална учителка, издигната на поста от "Движение 5 звезди", разкритикува в петък "саботажа" от страна на някои учителски синдикати. И си навлече критики от същите тези синдикалисти и от политиците, които искат повече ресурси за образованието, "извънредни" мерки за началото на новата учебна година и критикуват правителството, че не прави достатъчно по въпроса.

Италия, първата страна, засегната в Европа от Ковид-19, затвори училищата и университетите си на 5 март, няколко дни преди въвеждането на общата строга изолация, продължила над 2 месеца.

Дългоочакваните подробни указания на правителството за справяне с конкретни случаи на зараза в училищата бяха публикувани в петък. Стратегията се базира на карантиниране на хора, които са в тесен контакт с ученика или преподавателя, който е дал положителен резултат на теста за коронавируса. Но няма да има автоматично налагане на карантина на целия клас на ученика или на всички преподаватели.

"Само един потвърден случай в едно училище не трябва да е определящ за неговото затваряне, особено ако процентът на предаване на заразата в общността и населеното място не е висок", се казва в указанията, в които се уточнява, че решенията са в прерогативите на местните здравни власти. Те могат по-специално да изпращат в училището мобилни звена за извършване на тестове. Диагностициран с коронавируса ученик ще може да се върне на училище само след два отрицателни теста, направени в интервал от 24 часа.

Стратегията за откриването на новата учебна година изисква тясна комуникация между семействата и училището за здравословното състояние на учениците, цялостен поглед върху всички отсъствия по медицински причини, за да бъде установен анормален праг в даден клас, и наличие на точни присъствени списъци, за да се проследят контактите.

Температурата на учениците трябва да бъде измервана у дома и учениците, които имат над 37,5 градуса, трябва да си останат вкъщи.

Най-конкретната мярка за новата учебна година касае доставката от 8 септември на 2,4 милиона индивидуални чинове, по-специално в южната част на страната. Единадесет предприятия току-що спечелиха търговете за обществени поръчки, проведени в средата на август.

Има риск доставките да се проточат до октомври, така че навсякъде, където не може да бъде спазвана безопасната дистанция от един метър между седящите ученици, ще трябва да се носи маска.

Маските ще бъдат задължителни от 6-годишна възраст, когато учениците се придвижват от едно място на друго, препоръча научната комисия към правителството. Маските обаче ще могат да се свалят при изпитване, в стола (където учениците ще ходят на групи, една след друга) или във физкултурните салони.

Около 11 милиона безплатни маски ще бъдат раздавани всеки ден на учениците и на персонала. И всяка седмица ще се доставят над 170 000 литра дезинфекциращ гел.

Преподавателите ще бъдат тествани от тази седмица до 7 септември на доброволна основа от техния семеен лекар. За тази цел са предназначени два милиона бързи теста.