За 200 бона: Падна запор на Стойне Манолов, наложен му заради връзки с Божков

Новини
10:02 - 03 Декември 2020
17877
За 200 бона: Падна запор на Стойне Манолов, наложен му заради връзки с Божков

Апелативният специализиран наказателен съд е отменил запор на 200 хил. лв., които Стойне Манолов се е опитал да изтегли от сметка на фирмата си, разкрива “24 часа”. Бизнесменът и собственик на футболния клуб Царско село е един от многото предприемачи, чийто финансови операции се следят от ДАНС заради съмнения за връзки с Васил Божков, въпреки че той отрича това.

Манолов като физическо лице и някои от компаниите му са с блокирани банкови преводи и теглене на пари в брой по Закона за мерките срещу изпиране на пари. Той обжалва в съда и някои от запорите са паднали. Последният е за 200-те хил. лв., които са блокирани в личната сметка на Манолов от началото на юли т.г. Тогава една от управителките на фирмите му Светла Божилова с пълномощно от Стойне Манолов заявила в “Търговска банка Д” теглене на крупната сума от негова лична сметка. От банката са докладвали на ДАНС заявлението, както е по закон. Тогава операцията е спряна и сумата е запорирана.

Още през лятото Стойне Манолов е обжалвал в съда, но без успех. При поредната му жалба обаче запорът пада, но с решение на втората инстанция. От него става ясно, че Манолов е дал няколко заема на акционерното дружество “СМ и партньори”, в което сам притежава контролния пакет от акциите. Доказва го с документи и преводни нареждания. А парите се озовали в личната му сметка с превод от фирмата с основание “връщане на заем”.

Съдът приема още, че няма доказателства парите да са с неясен произход, а прокуратурата е имала възможност да направи пълна проверка за няколкото месеца, през които сумата е била под запор. Освен това фирмата, от която идват парите, нямала общо с бизнеса на обвиняемия хазартен бос.

Стойне Манолов се е преборил в съда да отпаднат и други два запора за много по-малка сума - по 25 хил. лв., част от които били за касови наличности в комплекс “Царско село”.

В миналото Манолов беше съдружник на Манол Велев, за покушението над когото е обвиняем Васил Божков. Манолов, както и Божков дълги години се занимаваха с хазарт в игрални зали.