За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Майстори на барбекю се надпреварват на стадион "Юнак" този уикенд

Новини
18:08 - 22 Май 2024
2934
За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион „Юнак“. Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки, блус (Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“, Камен Кацата, музиканти от Северна Македония), диджеи и тематични напитки.

„Навремето Колумб заедно с Новия свят е открил и новия за тогава начин за приготвяне на месо от „диваците“ – отбеляза пред БНР-Радио София Васил Златарев, който въпреки майсторлъка си, предпочита да се нарича барбекю ентусиаст. – Има си специфики – за месото, за зеленчуците, за дървесината, с която се опушва, но най-голямата тънкост при правенето на барбекю е контролирането на огъня.

При температура 120 градуса за 6-7 часа свинското става разкошно.“

Той обясни, че участниците в шампионата ще се състезават в няколко категорииза приготвяне на свинско плешка, ребра, пилешко, говеждо, но ще има и изненада - мистър бокс с 2 вида месо, което предварително не е известно.

Критериите обаче не са изненада: сочност, начин на опушване, проникване през коричката с подправки, крехкост, вкус.

Колкото до качеството на месото: „Не говорим за японците, които правят масаж на кравите и им пускат Моцарт. Но и у нас има достатъчно крафт ферми, с екологично отглеждани животни.“

Първенството ще има и състезание за деца - над 6-годишни, с придружител. А всеки победител ще си тръгне с барбекю (съоръжението, не сготвеното).