За 8-ми март: “Шаферки завинаги”

Шест актриси в Сатирата играят шаферки, а Мирела Иванова показва жените на Вазов в Народния

Новини
21:33 - 06 Март 2024
4513
За 8-ми март: “Шаферки завинаги”

На театър на 8 март е чудесна идея за отпразнуване на Международния ден на жената. Затова и всички театри са сложили в репертоара си едни от най-хубавите заглавия. А на сцените на театър “Българска армия”, Сатиричния театър “Алеко Константинов” и Народния тетър “Иван Вазов” ще бъдат изиграни изцяло “женски” представления.

Шест актриси стават “Шаферки завинаги” в Сатиричния театър. Албена Михова, Албена Павлова, Анита Ангелова, Ирина Първанова, Маргарита Хлебарова и Силвия Лулчева са приятелки, които от малки са се заклели да открият истинската любов и да бъдат шаферки една на друга.

На абитуриентския си бал, без гаджета, но с бутилка уиски, те си обещават една на друга, без значение какво ще се случва в живота им. Трийсет години по-късно продължават да спазват тази клетва. Премиерата е тази вечер. Владимир Люцканов е режисьор, а Марина Янева е сценограф на спектакъла.

Цяла седмица, посветена на жените, е подготвил театър “Българска армия”.

“За вашите майки, любими, дъщери, сестри, приятелки, подарете театър!” е лозунгът на Армията, като представя 8 спектакъла от 5 до 9 март. Тази вечер се играе премиерната постановка “Пет жени в еднакви рокли”.

Точно за Деня на жената на Голяма сцена ще излязат и всички актриси от трупата на театъра в “Представление и половина”.

Спектакълът показва преживяванията и размислите на четиринадесет актриси - Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Гергана Данданова, Гергана Плетньова, Евелин Костова, Елена Райнова, Ели Колева, Лара Златарева, Луизабел Николова, Меглена Караламбова, Мимоза Базова, Пламена Гетова, Радосвета Василева, Стефка Янорова. Автор и режисьор е Стоян Радев.

Малко след празника на сцената на Народния театър ще се изиграе още едно “женско” представление - “О, ти, която и да си” от Мирела Иванова. Спектакълът е лиричен колаж, който с почтителност се опитва да отговори на въпросите: Кои са обичаните, тайнствени жени, вдъхновявали Иван Вазов? Кои са жените зад неговата величествена осанка? Участват Ненчо Костов, Радина Боршош, Биляна Петринска, Параскева Джукелова и Ева Тепавичарова.