За едни купичка, за други - супичка!

Хасковски каун, когато лапаше пари от Гришата, тогава не редеше ли пак той съдиите?

Спорт
16:45 - 11 Май 2022
4635
За едни купичка, за други - супичка!

Нещата започнаха да си идват на местата - Никола Попов получи престижен наряд, поверявайки му финала за Купата на България, което разбуни духовете и от ЦСКА реагираха своевременно. Е, разбира се, не се забави и реакцията на Левски, като от "Герена" контрираха с мнението на Станимир Стоилов. Бащата на правилния футбол, както обичат вече да си го наричат сините привърженици, стори това по малко недообмислен начин, но опитвайки се да нагнети и без това нажежената обстановка преди дербито. Треньорът на ФК Декларация заяви, че Гриша Ганчев обичал да си назначава съдиите за мачовете у нас.

И това го казва човекът, който преди години яде бял хляб при Ганчев, но той така говори и за ЦСКА, който му спаси кариерата в момент, в който никой не се сещаше, че го има на футболната карта. Е, Мъри изигра дузина мачлета с червения екип през сезон 1993/94 и толкова.

Абе, хасковски каун, когато беше треньор на Литекс, Гришата не редеше ли съдиите за мачлетата? Или тогава е било различно? Е, сигурно тогава не се броят двете угодни загуби на оранжевите от сините - 0:2 и 1:2, когато клетниците от Сухата река станаха шампиони - засега за последен път, с Емил Велев - Кокала начело.

Но пък за тима от Ловеч остана утехата - Купата на България, спечелена срещу Пирин на... стадион "Георги Аспарухов". Странно... Предполагам, че след ерата Мъри Гриша Ганчев е бил започнал да си поръчва съдии!

Самият Ганчев призна при идването си в ЦСКА, че тези мутренски изпълнения, присъщи за всички собственици (или президенти) на футболни клубове у нас по онова време, са вече минало. И ще се действа на чисто, но пък загатна с половин уста, че ЦСКА "ще си играйка". Което и прави до момента. По една или друга причина.

ЦСКА не си играйка, но се наигра и с предишен свой президент - Александър Томов, който наруши някои неписани правила, опитвайки да се прави на мъж пред родната футболна мафия и реши да изкара на светло заплатите на "Армията". О, да, сигурно Мъриньо е забравил, че тогава вой нададоха някои от маститите бизнесмени у нас - първи беше Тодор Батков, след това същата песен подеха Венци "Телото" Стефанов и Николай Гигов... След това станаха патакламите с отнетия лиценз и т.н., но да не разлистваме толкова назад страниците на историята.

Та така, други ми Смехурко, с назначението на Никола Попов стана ясно в коя посока ще духа вятърът, макар че нямаше да е по-различно и с всеки друг рефер у нас, обслужващ едни определени интереси, намазани обилно с гел, или даващи повод за усмивки за едно 40-годишно приятелство.

Така се създаде и истерията за билетите, които сините уж бяха изкупили своята квота за 5 минути, което на практика технически е невъзможно, но това е друга тема. Но на публиката от крайните квартали на София не й стана ясно защо и кой ги е блокирал веднага в системата. И нещо друго - Бащата на правилния футбол защо не е толкова праведен и не обърна внимание как и за колко се продават билети за секторите "Б" и "В", където трябва да са настанени феновете от Подуене? Оу, да, те искали и в "А", защото били милиони! Е, пичове, няма как да стане, има си правила, които сините обикновено потъпкват без да им мигне окото. Затова сега и ще страдат. Пропускам и още нещо - друго си е под козирка, сигурно затова е бил такъв напливът за централната трибуна на националния стадион, тъй като на един друг, под който заровиха сребърна капсула (което едва ли учудва някой) за кадем, нямат.

Те на "Герена" така са и свикнали - всички да са им виновни и всички да са им длъжни, най-вече държавата, която толкова обвиняват, че помага на ЦСКА, а за тях нищо. Поредните безумия, избълвани от устите на различни разбирачи и лизачи на властта. За да се направят на жертви, но същевременно да доказват, че мъжката любов е най-страстна, правейки си "ми-ми", както се изрази преди години бившият вратар на ЦСКА - Ивайло Петров - Пифа.

Обичат да правят шпаличрета и да пращат поздравителни писъмца, да си ръкопляскат и когато е нужно - да си извъртят едни полуфинални мачлета за Купата, хвърлящи в заблуда голяма част от публиката.

Всъщност, голяма част от привържениците на сините винаги са били такива - в пълен мрак, алкохолни изпарения и под въздействие на различни опиати. Може би и така ще се опитат да направят поредната провокация в неделя, защото по един или друг начин са си били закупили билети за финала. Но нали се сещате, че повечето фенове на ЦСКА, които отиват в сектор "А" на финала, ще бъдат там с децата си. Да, но как да обясниш, че в ултрас средите има едни неписани правила, свързани с жени и деца, възрастни хора и използването на предмети (най-често хладни оръжия) от южната трибуна!

Те ги знаят и дискутират само на маса, слушайки мазна чалга и сърбайки нискокачествени високоградусни напитки, приготвени в нечий очукан гараж в Подуене.

Те на "Герена" така си свикнаха да си живеят - безгрижно и безнаказано, а най-пресните примери са няколкото пъти, в които пострадаха полицаи от хвърлени бомбички, които толкова любят още в "Б", децата на пистата с нацистки символи, изписани върху голите им тела и родители, които нито са чули, нито са видяли как е станало това, по дяволите! И после другите са им виновни, а когато Дисципът към БФС наказва, то за Левски е различно - или някаква глобичка, или последно предупреждение, което е като в казармата - всяко такова е предпоследно. Години наред. Но за другите е различно. Може би, защото нямат зад гърба си едно 40-годишно приятелство, скрепено с бутилки уиски и водка, а на всичкото отгоре гарнирано с фалшива коса и ориенталски танци. То и футболът ни е фалшив от години насам, май са вече 16, нали?

А за последния пример, свързан с един бивш полицай - Мъри и компанията дали са чули за него? Показен разстрел, извършен от главорези за мокри поръчки, гравитиращи около синьото ядро на Сектор "Б". Това едва ли учудва някой, но тук дума вече има полиция и прокуратура.

А после някои се питат някои защо съдбата им е такава и изричат заклинанието: "Прокобо, марш!"

И за финал ще завърша с една компилация от две фрази на Любослав Пенев и Стойчо Младенов: "За едни купичка, а за други - супичка!".