За първи път: Без церемония в памет на жертвите от атентата в Сарафово

Традиционното събитие отложено заради коронавируса

Новини
15:05 - 18 Юли 2020
2106
За първи път: Без церемония в памет на жертвите от атентата в Сарафово

За първи път от 8 години, церемонията в памет на жертвите от атентата в Сарафово се отложи. 

От Посолството на Израел и Община Бургас бяха поднесени символично венци на възпоменателния паметник на летището, който бе издигнат точно на мястото, където през 2012-а терорист взриви бомба. Тогава загинаха петима израелски туристи, българския шофьор на автобус Мустафа Кьосев, а 36 бяха ранени. Загина и самият атентатор.

„Разговарях с роднините на загиналите израелски граждани, както и с бащата на Мустафа Кьосев. За съжаление коронавирусът попречи тази година да се съберем отново на летището в Бургас. В Израел в момента положението с коронавируса е много неприятно – на ден се заразяват по 2000 души и няма никакъв лъч надежда, че това скоро ще приключи“, обясни почетният консул на Израел Орлин Мандов.

Въпреки липсата на официално събитие, паметникът пак бе отрупан с цвета.

На 18 юли 2012 г. в 17,23 ч на летището в Сарафово алжирецът Мохамед ал Хюсейни взриви бомба на метри от автобус, пълен с израелски туристи. По-късно в спецсъда тръгна дело за атентата, по което подсъдими задочно са смятаните за съучастници на атентатора -  Мелиад Фара /ливанец с австралийски паспорт/, и Хасан Ел Хадж Хасан /с  ливанско и канадско гражданство./ По данни на спецслужби двамата са в неизвестност от 2013 г.