За първите 7 месеца на годината 50 медикамента са спрени от продажба

Заложена е ускорена процедура за паралелен внос и промяна във формулата, по която се спира износът

Новини
18:26 - 26 Септември 2023
2219
За първите 7 месеца на годината 50 медикамента са спрени от продажба

За постоянното спиране на продажбите на 50 лекарства у нас е информирано Министерството на здравеопазването през първите седем месеца на годината от фирмите-вносители на медикаменти. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по време на дискусия за недостига на лекарства.

За същия период в агенцията са постъпили сигнали за липсата на 70 лекарства.  

В министерството тепърва ще анализират кои са лекарствата с постоянно спряна продажба у нас, стана ясно от думите на заместник-здравния министър Илко Гетов. 

"Така, както постъпихме с инсулините - ще направим указания за тяхната замяна с други."

Лекарствата, за които има уведомление за временно или постоянно спиране на продажбите, ще влизат автоматично в системата, контролираща недостига, предвиждат законодателни промени, които министерството ще предложи срещу липсата на медикаменти.

Заложена е ускорена процедура за паралелен внос и промяна във формулата, по която се спира износът. 

"Когато падне под 100% - на 99,5%, то веднага автоматично влиза в СЕСПА - тоест се спира се износът".

От Фармацевтичния съюз припомниха предложението си аптеките да имат достъп до информацията за наличните количества лекарства в складовете на едро. Така ще се вижда, ако даден търговец крие лекарства за свързани с него аптеки или за реекспорт.

От Асоциацията на търговците на едро посочиха, че това няма да реши проблема с недостига и призоваха да се направи анализ на всички причини за този недостиг.