За постоянно: 9% ДДС за книги, вестници и бебешки храни

Необлагаемите доходи също да се регистрират пред данъчните, реши Бюджетната комисия

Новини
17:05 - 08 Декември 2022
3601
За постоянно: 9% ДДС за книги, вестници и бебешки храни

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси намали на 9 процента данъчната ставка на книгите, бебешките храни и хигиенни артикули, както и на вестниците и печатните издания.

Това стана, след като депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.

Бюджетната комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите.

Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция.

Промяната е направена на второ четене в Закона за доходите на физическите лица и предстои да бъде обсъдена и в пленарната зала на Народното събрание.

Промяната е по предложение на Министерството на финансите, макар че бе припозната от Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Заместник-министър Людмила Петкова обясни целите на мярката: "Първата цел е да може да се подпомагат най-уязвимите лица и домакинства. Втората цел обаче, която изобщо не е пренебрегване и тя може би има и по-голям фискален ефект, е НАП да има информация за всички доходи на лицата – той е спечели от хазарт, другият е получил 100 хиляди рента, тогава, като има информацията, може много бързо да се направи проверката кой откъде има доходи и как си е придобил имуществото".

Въпреки че от ДПС подкрепят изсветляването на доходите и таргетирането на подпомагането, когато има необходимост от това, председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов изрази резерви към възможността за прилагане на текстовете:

"Когато физическо лице спечели четворка от тотото, Българският спортен тотализатор е задължен по новия закон, като платец на дохода, да изпрати информация. И как ще стане това на практика?"

"Ако става въпрос за Българския спортен тотализатор, аз ви гарантирам, че те имат база данни, в която знаят, че това е изплатено на лицето хикс. Няма как да нямат база данни и той се подписва, че ги е получил" - отговори Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Необлагаемите доходи, които се изплащат от държавата – например социални помощи и пенсии, ще се подават автоматично към приходната агенция. От бизнеса обаче изразиха притеснение, че ще се създадат допълнителни административни трудности.