За пръв път от години Луковмарш не се състоя

Националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков

Новини
19:32 - 22 Февруари 2020
3727
За пръв път от години Луковмарш не се състоя

За пръв път от над десетилетие в София не се проведе Луковмарш, който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи националистически и антисемитски виждания, предаде БГНЕС.

Луковмарш не се състоя благодарение на действията на прокуратурата, която в началото на февруари предприе активни действия срещу групите, разпространяващи антисемитска пропаганда и готвещи организирането на Луковмарш.

Върховният административен съд издаде заповед, с която забрани провеждането на сборището. Полицията уведоми организаторите за решението на съдебните власти.

Около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, днес имаше засилено полицейско присъствие и ограждения. Никъде не се виждаха радикални елементи.

Вместо това националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“ №1, където почетоха паметта на своя кумир. 

Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история. Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява, припомня БГНЕС