За "Новичок", Скрипал, Навални и Сноудън

Топ
18:07 - 21 Септември 2020
6206
За "Новичок", Скрипал, Навални и Сноудън

Коментар на лидера на АБВ Румен Петков, публикуван под формата на видеобръщение във фейсбук

Четири случая на отравяне, в които НАТО, Европа и ООН грубо, вулгарно демонстрираха двойни стандарти, политически обвинения без реално разследване, неспособност да аргументират тези и готовност от страна на Европа да загърби истината, ценностната си система и собствените си интереси, обслужвайки чужди. Да разделим случаите по страни на произход на жертвите.

I. Жертви от неруски произход:

1.Случаят в България с българските граждани Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, производствения директор на завода “ЕМКО". Обвинения, че опитът за убийство е руска поръчка, шум в Европа за малко и след това тишина. Всички опити на Гебрев да ангажира в разследването европейски и други институции останаха безуспешни. Нещо повече, той лично поръча експертизата във финландска лаборатория и сега даже не е ясно дали материалите са в наличност. Без съмнение целта на действията срещу самия Гебрев е летален изход.

2.Случаят във Великобритания с британски граждани: Чарли Роули и Доун Стърджис. Лабораторията за наука и технологии в отбраната в Портър Даун потвърждава “Новичок”. По-късно медиите на Острова обявиха, че Стърджис е починала, и дотук. Никакви разследвания, никакви обвинения.

II. Жертви от руски произход:

1.Сергей и Юлия Скрипал. Сергей - руски военен разузнавач, продал се на британците, опитал да се продаде и другаде, но арестът му през 2004 година му попречил. От 2010 г. Скрипал живее в град Солсбъри, Великобритания (близо до Портър Даун, където е лабораторията за наука и технологии в отбраната). На 4 март 2018 г. Сергей и Юлия Скрипал, потвърдено от лабораторията за наука и технологии в отбраната в Портър Даун, са отровени от “нервен агент” А-234 от клас “Новичок”. Без всякакво разследване е обвинена Русия и нейното държавно ръководство, и то буквално на другия ден. Отказано е предоставяне на информация и каквото и да е съвместно разследване с Руската федерация. Обвиненията са “окончателни и още преди първа инстанция не подлежат на обжалване”.

С риск да прозвучи нетактично, и двамата са отровени така, че да оцелеят. Нещо повече, да не пострадат. Великобритания, НАТО, САЩ, страни от ЕС предприеха крайни дипломатически мерки спрямо Русия, без каквито и да е доказателства. Къде отиде ценностната ни система? Великобритания продължава да бяга от въпроса, дори лабораторията в Портър Даун някога е разработвала “нервни агенти” от клас “Новичок”. Запознати твърдят, че е. С което се бяга от въпроса защо са отровени Стърджис и Роули, както и за Сергей и Юлия Скрипал.

Дали са отровени поради некадърност да се съхраняват бойни отровни вещества в лабораторията в Портър Даун, или в случая със Сергей и Юлия Скрипал - за да се предизвика скандал, префокусиращ общественото внимание от скандалите, свързани с напускането на ЕС, вътрешните битки и т.н., и да се разгърне поредната грозна антируска кампания. А защо ѝ е на Русия да трови предател, живеещ във Великобритания от осем години, при положение, че вече е казал всичко, което знае или са искали от него да излъже по адрес на Русия, за да живее добре.

2. Критикът на Кремъл Навални, отровен в сибирския град Омск. Тези дни Германия обяви веществото, с което е отровен - от групата “Новичок”, установено в болница в Берлин в отсъствието отново на руски лекари и специалисти. И отново обвинения, без доказателства, недопускане на руската страна до лабораторните анализи и каквото и да е разследване…

В Берлин… защо не в Израел, “по общо признание - най-добрите”, или в Швейцария - “много добри”? Очевидно, за да се агресира “Северен поток 2”. И отново, колкото и да е неприлично, отровен така, че да оцелее… на всяка цена.

Изводи:

1.Руската държава е заинтересована повече от всички тези и такъв тип граждани да са живи и здрави точно защото знаят какви грозни (не пиша “тъпи” от уважение към читателите, аудиторията и себе си) обвинения ще последват.

2.Гражданите от руски произход са така натровени, че да оцелеят и да бъдат развявани като антируски байраци.

3.Европа трябва да спре със слугинажа и да защити собствения си интерес.

Или ефектът от руските килъри е близък или по-слаб от предписанието (по рецепта на Д. Тръмп) да се пият дезинфектанти. Но тук е въпрос на интелект или липса на такъв.

Убеден съм, безгрижни граждани няма да намерят на пейка в Нижни Новгород Едуард Сноудън в безпомощно състояние, натровен с дезинфектант. И никой няма да обвини президента на САЩ за такова деяние. Не, няма да се стигне до там. Все пак, в Русия няма такива нагли тъпанари. Не само заради православието. Онази война много им взе, но и на много неща ги научи.

Да се замислим защо филмът за Сноудън така пестеливо мина из Европа. Или пък не. Просто “демокрацията” така го изискваше?

За САЩ и дума да не става.

Да гледаме “Любезните пичове”, все е нещо.