За ужас на „Възраждане“: „Близо“ вече е по кината

Новини
12:55 - 26 Юни 2023
3644
За ужас на „Възраждане“: „Близо“ вече е по кината

За ужас на „Възраждане“, филмът „Близо“ вече е във всички големи кина в страната.

„Близо“ е номиниран за Оскар за най-добър международен филм и е носител на Голямата награда на журито в Кан. Филмът е имал редица прожекции в България като част от фестивали, включително и на 27-ия „Международен София Филм Фест“, но от петък той може да се гледа и в големите киносалони в страната.

Филмът предизвика вълна от недоволство и демонстрации от страна на крайнодесните формации у нас, което доведе и до проваляне на планираната прожекция по време нa тазгодишното издание на Sofia Pride Film Fest, която няколко дни по-късно се състоя отново, този път успешно и без напрежение. В петък активисти на „Възраждане“ провалиха прожекцията на филма във Фестивалния комплекс във Варна.

Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната близка и привидно неразрушима връзка. Завладяващият и шеметен визуален стил потапя зрителя във вълнуващия и емоционално несигурен свят на юношеството със затрогваща и опустошителна яснота. Вторият филм на Лукас Донт е незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.