Забраниха на Валиева да се пързаля в Пекин

Пробата на руското фигурно чудо била положителна, тя оспорва

Спорт
08:21 - 11 Февруари 2022
5896
Забраниха на Валиева да се пързаля в Пекин

Пресслужбата на международната агенция за допинг тестове (ITA) обяви за положителната проба на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева, което поставя под въпрос продължаването на участието й на Олимпийските игри в Пекин. 

Съмнителната проба е взета от руската антидопингова агенция (РУСАДА) на 25 декември по време на първенството на Русия по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. Акредитирана от Световната антидопингова агенция (УАДА) руска лаборатория е съобщила на 8 февруари, че в пробата е открито веществото триметазидин, след което Валиева е била временно отстранена. 

В съответствие с член 15 на Антидопинговите правила на МОК, които се прилагат и на Пекин 2022, решението на РУСАДА за временно спиране на състезателните права автоматично забранява на съответния спортист да участва във всякакъв вид състезания, включително и олимпийски игри. 

В случая пробата е взета в навечерието на Игрите и съответно не се намира под юрисдикцията на МОК и не се управлява от ITA. В съответствие с правилата, от ITA са уведомили спортистката, че е временно отстранена с решение на РУСАДА, което е задължително за МОК. На Валиева е било забранено да участва в състезания, да тренира или участва в каквато и да е дейност по време на Олимпиадата. 

Валиева е оспорила временното отстраняване на 9 февруари и още в същия ден то е било отменено, което й позволява да участва. От МОК обаче смятат да обжалват това решение, като делото ще се гледа от състав на Спортния арбитражен съд (CAS).

Решение се очаква до 15 февруари, когато е следващото участие на Валиева в индивидуалната надпревара.

След решението може да се стигне до преразглеждане на резултатите и класирането в отборната надпревара по фигурно пързаляне, спечелена от фигуристите на Руския олимпийски комитет.