Забраниха свободната продажба на райски газ

Депутатите приеха на първо гласуване четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето

Новини
15:22 - 31 Юли 2024
948
Забраниха свободната продажба на райски газ

Депутатите разгледаха и приеха на първо гласуване четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето. Вносители са Божидар Божанов и група народни представители, Александър Симидчиев и група народни представители, Андрей Чорбанов и група народни представители и Атанас Зафиров и група народни представители.

С предлаганите нормативни промени се цели въвеждането на забрана за продажбата на диазотен оксид (райски газ) и на пълнители с диазотен оксид (райски газ) на физически и юридически лица, като се предвижда изключение по отношение продажбата за медицински цели и в случаите по чл. 78а от Закона за храните.

Нещо повече - с предлаганите нормативни промени ще се осигурят условия за изграждане и въвеждане на мобилна медицинска помощ, чрез специализирани здравни автомобили, като по този начин ще се подобри достъпът до медицински услуги на българските гражданите.

Със законопроектите се цели създаването на правна уредба за предоставянето на диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние, което ще доведе до подобряване качеството на "телемедицинските" услуги в България.