Забраняват на непълнолетните в Русия да протестират

Законопроектът предвижда въвеждане на наказателна отговорност под формата на лишаване от свобода до 10 години за убеждаване на подрастващите да организират масови безредици

Новини
09:59 - 23 Януари 2021
1511
Забраняват на непълнолетните в Русия да протестират

Следственият комитет и Върховният съд подкрепиха концептуално законопроекта на депутата от Държавната Дума Евгений Марченко, който предвижда наказателно преследване за въвличане на непълнолетни в незаконни протести, предава РИА Новости

Документът предлага вместо административна отговорност да се въведе наказание до пет години затвор. Освен това законопроектът предвижда въвеждане на наказателна отговорност под формата на лишаване от свобода до десет години за убеждаване на подрастващите да организират масови безредици.

„Като се има предвид, че се предлага засилване на отговорността за тези видове незаконни дейности поради нарастващата обществена опасност от такива действия, предотвратяването на които не е напълно осигурено чрез прилагане на съществуващи мерки за административна и наказателна отговорност спрямо нарушителите, проектозаконът е подкрепен концептуално", се казва в отзив на Следствения комитет, с който РИА Новости разполага.

В отговора на Върховния съд се говори за забележки от правен и технически характер.

Както каза Марченко пред РИА Новости, в момента законопроектът се разглежда от правителството.
Министерството на вътрешните работи на Русия и Главната прокуратура многократно предупреждават за отговорността както на организаторите, така и на обикновените участници в неразрешените действия, планирани в Москва и други градове за 23 януари. Те се разглеждат като провокации, заплаха за обществения ред и ще бъдат "незабавно пресечени".

На свой ред Главната прокуратура поиска да блокира призивите в интернет за участие в подобни събития. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков „определени провокатори“ чиито действия са „добре разбрани“, призовават за акции.

Специално внимание се обръща на ученици, чиито родители са помолени да защитят децата от участие в акции, и на студентите. Кремъл отбеляза, че участието в подобни събития „може да има много и различни оценки от ръководството на образователните институции“.