Забраняват със закон чиновници да снимат личните карти

Новини
17:46 - 31 Май 2019
29891
Забраняват със закон чиновници да снимат личните карти

Чиновниците и организациите, които предоставят обществени услуги, като банки, телекомуникационни компании, ВиК, енергийни дружества и пр., вече няма да имат право да снимат личните документи на клиентите си, предвижда законова промяна, предложена от екипа на вицепремиера Томислав Дончев като част от пакета законодателни промени за облекчаване на административното обслужване.

Чиновниците може да поискат да видят документите, за да се уверят в самоличността на гражданина, но за да направят копие, ще им е нужно изрично основание, което да е посочено в закон.

Според предложените промени МВР ще изпраща новоиздадените лични карти и международни паспорти по пощата до притежателите им, което ще спести реденето на опашки в полицейските управления.

Промените са публикувани за обществено обсъждане и трябва да се приемат до края на годината. Това е важно, защото само за 2020 година трябва да бъдат подновени над 1 милион документа за самоличност. Още над 1,5 млн. лични карти изтичат през 2021 г. и трябва също да бъдат сменени.

Облекчението с пращането на документа по пощата обаче ще важи само при подновяване на лична карта, но не и за издаване на първата. Освен това трябва датата на издаване на новата лична карта да е след тази, на която изтича предишната. Така отпада нуждата старата карта да бъде върната, за да стане невалидна.

Остава обаче задължението заявлението за издаване или подновяване на лична карта да се подаде лично в РПУ-то. При подновяване на международен паспорт също ще може да се иска той да бъде изпратен по пощата. Условията са същите като при личните карти. Възможност за изпращане по пощата е предвидена и за шофьорските книжки, които се подновяват.