Забравете VAR: Висшата лига ще определя засадите с... iPhone

Системата използва най-малко 28 смартфона на стативи, които снимат едновременно с най-малко 100 кадъра в секунда

Новини
12:50 - 15 Август 2024
846
Забравете VAR: Висшата лига ще определя засадите с... iPhone

Английската Висша лига планира да въведе нова система за определяне на засади, задвижвана от iPhone, като тя трябва да замени използвания в момента VAR.

Разработчикът Genius Sports залага на смартфоните, като вижда в тях начин да се подобри точността и да намалеят скандалите, пише Wired.

За момента новият тип оборудване за видео помощник-съдиите се нарича Dragon и ще дебютира по-късно през този сезон.

Системата използва десетки iPhone устройства за заснемане на видео с висока кадрова честота от множество ъгли - около два пъти повече на брой, отколкото при сега използваните специални VAR камери. Персонализираният софтуер за машинен интелект на системата позволява на смартфоните да комуникират и обработват визуални данни колективно.

Това е важно, защото един от големите проблеми на VAR са струпванията на играчи - даже и със сензор в топката и автоматично следене на няколко точки от телата на всеки футболист в кадър, в определена тънка ситуация може да стане грешка.

Dragon използва най-малко 28 смартфона на стативи, които снимат едновременно с най-малко 100 кадъра в секунда

и създават "дигитални двойници" на играчите - с по между 7000 и 10 000 точки всеки. Кадрите се обработват от AI модел, който е обучен със ситуации от десетки футболни мачове и така поставя всяко движение в контекст.

В крайна сметка решението се взема от рефер във VAR стаичката, но от Genius Sports са категорични, че шансът за грешка намалява значително.

Защо iPhone? Както отбелязва Wired,

смартфонът на Apple е с мощността на суперкомпютър от преди 20 години

и е достатъчно евтин, за да се използват едновременно много бройки, а много от сегашните VAR системи - въпреки доста високата си цена, всъщност нямат чак толкова добри възможности за улавяне на движението.

Dragon със сигурност не е на нивото на motion capture решенията, които се използват в киното и видеоигрите, но пък и никое от тях не може да се използва на стадион.

Genius Sports тества системата от няколко години в множество формати, включително сравнения с VAR и други подобни решения. Системата също така е преминала тестове за валидация от ФИФА. Въпреки това, конкретна информация и резултати от тестовете не са разкрити.

Истинската оценка на Dragon ще дойде от фенове и играчи, които са станали скептични към оптичното проследяване поради проблеми с предишните VAR системи. Висшата лига и Genius Sports са уверени във възможностите на системата, но успехът ѝ предстои да бъде видян.