Задължителна ваксинация срещу COVID-19 в Австрия от 1 февруари

Новини
16:17 - 16 Януари 2022
4373
Задължителна ваксинация срещу COVID-19 в Австрия от 1 февруари

Днес австрийското правителство представи на пресконференция, предавана по телевизията, законопроекта за задължителна ваксинация срещу COVID-19, който ще влезе в сила от 1 февруари.

Федералният канцлер Карл Нехамер обоснова решението на правителството с необходимостта от решителни действия за преодоляване на пандемията, с подкрепата за мярката от преобладаващата част от населението и желанието да се осигури отново свободата на движение и действие на хората, защитени от ваксините. Задължителното ваксиниране се въвежда, за да бъде защитено здравето на цялото общество, добави Нехамер.

След встъпителната фаза с начало 1 февруари, през която на населението ще бъде дадена възможност да се ваксинира, от 15 март март ще започнат проверките и за неваксинираните се предвиждат наказания - високи глоби. Във втората фаза неваксинираните ще получат напомнящо писмо, че е необходимо да си поставят ваксина. Третата фаза включва писмо с определен час за ваксиниране и ако той не бъде спазен, ще се налагат предвидените от закона глоби. Нехамер изрази надежда, че е възможно изобщо да не се стигне до третата фаза, ако все още неваксинираните се защитят от пандемията с ваксина, като по този начин защитят и цялото общество.