Задържаха премиера на Босна и Херцеговина заради скандал с покупка на респиратори

Фадил Новалич е прекарал една нощ в полицейски участък, където е бил разпитан

Новини
13:20 - 30 Май 2020
4382
Задържаха премиера на Босна и Херцеговина заради скандал с покупка на респиратори

Министър-председателят на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич е бил задържан по подозрение за участие в скандал със спорна покупка на респиратори, използвани за преодоляване на кризата с новия коронавирус, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, цитирана от Агенция "Фокус".

Става дума за около 100 респиратори, пристигнали от Китай, на стойност 5,3 милиона евро, които се оказали неизползваеми. Още по-неясно е как компанията „Сребърна малина“, която е регистрирана като фирма, занимаваща се с отглеждането и преработката на плодове и зеленчуци, е получила разрешение за внос на респираторите. Затова освен министър-председателя са задържани и собственикът на фирмата, и директорът на администрацията за гражданска защита.

Местни медии съобщават, че Новалич е прекарал една нощ в полицейски участък, където е бил разпитан за спортната покупка за болници на територията на ФБиХ, един от субектите на Босна и Херцеговина. Сега полицията чака решение от Прокуратурата дали да задържи заподозрените, подчертава медията.

Разследването започва през април, когато се оказва, че „Сребърна малина“ е закупила 100 респиратора в Китай за 5,3 милиона евро, което е значително по-голяма сума от тази, която може да се намери на свободните пазари от европейските производители. Установено е също така, че закупените респиратори, които се използват в линейките, не могат да влизат в употреба в отделенията за интензивно лечение на болниците, за където са били предназначени.