Задава ли се интернет гласуването?

Проф. Михаил Константинов настоява за електронен вот за новия парламент

Новини
09:29 - 28 Декември 2019
2226
Задава ли се интернет гласуването?

Шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов смята, че трябва да се помисли за интернет гласуване за парламентарните избори през 2021 година.

Според математика първо обаче трябва да се види как ще се справим с хакерите и с идеята, че може да бъде хакнат този вид изборен процес, защото в основата на всичко стои доверието в него. "Ако хората мислят, че изборите са им хакнати, дори и да не са, доверието си е отишло, така че това са важни неща и трябва да видим как ще ги решим", изтъкна той.

Машинното гласуване не е сред законодателните промени, за които проф. Константинов призова, като той се обявява против такъв вид гласуване. "Машинно гласуване в момента има само в част от Белгия. Никъде другаде в Европа няма машинно гласуване и сигурно има причина за това", коментира той. Трябва обаче да се види и защо е толкова ограничено машинното гласуване в Европа.

Проф. Констатинов заяви, че след срещата при президента, на която бяха обсъдени откроилите се проблеми на последните избори, въпросът за някои законодателни промени продължава да стои. "Такива срещи винаги са полезни, въпросът е да не завършват само със срещите, а да има последващи действия", акцентира проф. Константинов. И напомни, че е крайно време да се изчистят избирателните списъци от т.нар. "мъртви души", както и да падне забраната за предварително огласяване на социологическите данни в деня на вота.