Задава ли се нов скандал? Руските гимнастички отказват да участват на Игрите в Париж

Те не желаят да играят под неутрален флаг

Спорт
14:45 - 08 Март 2024
3977
Задава ли се нов скандал? Руските гимнастички отказват да участват на Игрите в Париж

В началото на месец декември МОК взе решение и позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват на Олимпийските игри в Париж. Тогава много световни федерации заплашиха с бойкот, ако руснаци и беларуси бъдат допуснати.

МОК обаче защити решението си със солидни ограничения. Атлети от двете държави ще се състезават с неутрален статут, а освен това става дума само за участници в индивидуалните спортове, а не в отборните.

Стана ясно, че руски гимнастички са отказали да участват на Олимпиадата. Решението съобщи треньорът на отбора по спортна гимнастика Валентина Радионенко, след като руснаците не се появиха на олимпийската квалификация в Баку.

„Отказваме да участваме в състезания като неутрални състезатели. Нашите момчета дават живота си в армията, а ние, за да вземем медал, трябва да се съгласим да се състезаваме в такива унизителни условия. Това е истинско предателство и ние не сме предатели“, каза Родионенко.

„Всички единодушно решиха да не се състезаваме при такива условия. Няма да участваме на олимпийски игри. Дори няма да правим такъв опит“, допълни тя.

По темата се изказа и президентът на Руската федерация по спортна гимнастика Василий Титов.

„Няма да участваме на олимпийски игри, защото никоя от гимнастичките не пожела да получи неутрален статут. Това е съзнателен избор на играчи и треньори“, заяви той.